Ο Όμιλος Wagner, η παραστρατιωτική οργάνωση που συνδέεται με τη Ρωσία, επεκτείνει τα έργα της που έχουν σχέση με την εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων (χρυσού) στην Αφρική με σκοπό να αποκομίσει εκατομμύρια για να στηρίξει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με έναν δυτικό αξιωματούχο και ένα αμερικανικό τηλεγράφημα διπλωματικής χρήσεως που περιήλθε στην κατοχή του ειδησεογραφικού ιστότοπου Politico.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο και το τηλεγράφημα, γράφει το Politico, «τον τελευταίο χρόνο, o όμιλος Wagner έχει επεκτείνει σημαντικά το έργο του στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου θα μπορούσε να δει τα κέρδη από την εξόρυξη να εκτοξεύονται σχεδόν στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια», ποσό που θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τον αξιωματούχο «πιθανότατα για την απόκτηση νέων όπλων και μαχητών».

 Ο όμιλος, που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Γιεβγκένι Πριγκόζιν, συμμετέχει σε παραστρατιωτικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, και δραστηριοποιείται όλο και περισσότερο στα μέτωπα της Ουκρανίας. Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε επίσημη σχέση με την Wagner.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η Wagner χρησιμοποιεί τα κέρδη από την εξόρυξη για να βοηθήσει να στηριχθεί το ρωσικό κράτος εν μέσω δυτικών κυρώσεων.

 Ο όμιλος Wagner εγκαταστάθηκε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το 2018, δημιουργώντας ένα πολιτιστικό κέντρο και συνάπτοντας διάφορες συμφωνίες για να βοηθήσει στην εξασφάλιση των χώρων εξόρυξης, μεταξύ άλλων στο ορυχείο χρυσού Ndassima που βρίσκεται κοντά στην πόλη Bambari στο κέντρο της χώρας. Έκτοτε, η Wagner έχει μετατρέψει το άλλοτε βιοτεχνικής οργάνωσης ορυχείο σε ένα τεράστιο συγκρότημα, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

 Σήμερα, το ορυχείο εκτείνεται σε οκτώ ζώνες παραγωγής σε διάφορα στάδια ανάπτυξης – η μεγαλύτερη εκτιμάται ότι έχει βάθος περίπου πάνω από 200 πόδια, σύμφωνα με το τηλεγράφημα. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Wagner συμβάλλει στην κατασκευή του χώρου για μακροχρόνια εκμετάλλευση και έχει οχυρώσει το ορυχείο, κατασκευάζοντας γέφυρες στις διαβάσεις ποταμών και με αντιαεροπορικά πυροβόλα που τοποθετούνται σε φορτηγά σε καίρια σημεία.

«Το γεγονός ότι εγκαθιδρύουν μια διευρυμένη επιχείρηση εξόρυξης, ότι καταρτίζουν αυτά τα μακροπρόθεσμα σχέδια, νομίζω ότι δείχνει πραγματικά πόσο έχουν ενσωματωθεί με τον τοπικό στρατό και το επίπεδο εξάρτησης που έχει η κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας από αυτούς», δήλωσε η Κατρίνα Ντόξι (Catrina Doxsee), αναπληρώτρια διευθύντρια και συνεργάτης του Προγράμματος Διακρατικών Απειλών στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, ένα think tank με έδρα την Ουάσινγκτον.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αρνείται τώρα να χορηγήσει άδειες πτήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στους κυανόκρανους του ΟΗΕ στη χώρα, σύμφωνα με το τηλεγράφημα. Αρκετά από αυτά έχουν δεχθεί πυρά από τον στρατό της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα σημάδι ότι ο όμιλος Wagner αποκτά πολιτικό έλεγχο στη χώρα, αναφέρει το τηλεγράφημα.

Η Wagner έχει ιστορικό χρήσης βίας για να προωθήσει τα μεταλλευτικά της συμφέροντα στην Αφρική. Το 2020, έστειλε μαχητές στο ορυχείο Ndassima για να ασφαλίσει την περιοχή. Το 2021, η ομάδα κατηγορήθηκε ότι εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες αντάρτες και άλλους ανθρώπους που ζούσαν στην περιοχή για να τους εκδιώξει από τα σπίτια τους προκειμένου να αναπτύξει το ορυχείο. Έκτοτε, η Wagner δραστηριοποιείται υπό την κάλυψη μιας εταιρείας που είναι εγγεγραμμένη στη Μαδαγασκάρη, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Politico