Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι στο Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακαλύφθηκε «ομαδικός τάφος» με περισσότερα από 440 πτώματα.
Πρόκειται για την πόλη που ανακατέλαβε προ ημερών ο ουκρανικός στρατός από τους ρώσους εισβολείς κατά την πρόσφατη αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει στην περιφέρεια του Χαρκόβου.
Ο Ζελένσκι συνέκρινε τον ομαδικό τάφο που βρέθηκε στα ανατολικά με αυτό που συνέβη στη Μπούτσα, στα περίχωρα του Κιέβου, λέγοντας στο διάγγελμά του χθες βράδυ: «Η Ρωσία αφήνει πίσω της τον θάνατο παντού και πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη»
«Στην περιοχή έχουν ήδη ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες. Περισσότερες πληροφορίες – σαφείς, επαληθεύσιμες πληροφορίες – θα πρέπει να είναι διαθέσιμες αύριο», είπε.
Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν κατηγορήσει τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα στα πρώτα στάδια της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων τον Φεβρουάριο. Η Μπούτσα έχει γίνει το σύμβολο των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου, καθώς στην πόλη έχουν βρεθεί εκατοντάδες πτώματα. Μετά από ένα μήνα μάχης, η Μπούτσα ήταν ένα από τα πρώτα μέρη από τα οποία η Μόσχα αποσύρθηκε για να συγκεντρώσει εκ νέου τις δυνάμεις της στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Νωρίτερα ο αξιωματούχος της ουκρανικής αστυνομίας, Σερχίι Μποτβίνοφ δήλωσε στο Sky News ότι ανακαλύφθηκε ένας χώρος ομαδικής ταφής περίπου 440 ανθρώπων στο Ιζιούμ. Ορισμένα από τα θύματα πυροβολήθηκαν, άλλα σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς, υποστήριξε.
Ο Μποτβίνοφ είπε επίσης ότι θα διεξαχθούν ιατροδικαστικές έρευνες σε κάθε σώμα. «Μπορώ να πω ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους χώρους ταφής σε μια μεγάλη πόλη στις απελευθερωμένες [περιοχές]… 440 πτώματα θάφτηκαν σε ένα μέρος», είπε. «Κάποιοι πέθαναν από πυρά πυροβολικού… κάποιοι πέθαναν λόγω αεροπορικών επιδρομών».
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έγραψε στο Twitter: «Ανακαλύφθηκαν ομαδικοί τάφοι στο Ιζιούμ μετά την απελευθέρωση από τους (Ρώσους)» και πρόσθεσε ότι «η σημερινή μεγαλύτερη ταφή (τόπος) έχει 440 τάφους που δεν έχουν αναγνωριστεί».
Δημοσιογράφοι του Associated Press είδαν την τοποθεσία την Πέμπτη σε ένα δάσος έξω από το Ιζιούμ. Ανάμεσα στα δέντρα υπήρχαν εκατοντάδες τάφοι με απλούς ξύλινους σταυρούς, οι περισσότεροι σημειωμένοι μόνο με αριθμούς. Ένας μεγαλύτερος τάφος έφερε ένα σημάδι που έλεγε ότι περιείχε τα πτώματα 17 Ουκρανών στρατιωτών.
Ερευνητές με ανιχνευτές μετάλλων σάρωναν τον χώρο για τυχόν κρυμμένα εκρηκτικά.
Ο αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Όλεγκ Κοτένκο που έχει επιφορτιστεί με την επανένταξη των κατεχόμενων εδαφών, είπε ότι τα βίντεο που δημοσίευσαν Ρώσοι στρατιώτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδεικνύουν ότι πιθανότατα υπήρχαν περισσότερα από 17 πτώματα στον τάφο. «Δεν τα έχουμε μετρήσει ακόμα, αλλά νομίζω ότι είναι πάνω από 25 ή και 30», είπε.