Όστρακα που χρονολογούνται στην Κλασική περίοδο και συγκεκριμένα στον 4ο αιώνα π.Χ, εντοπίστηκαν από τη Γαλλική αρχαιολογική αποστολή που ολοκλήρωσε την ανασκαφική περίοδο 2022 στη θέση Παμπούλα στη Λάρνακα, δηλαδή στο αρχαίο Κίτιον.

Σε ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αναφέρεται ότι «η γαλλική αποστολή διεξήγαγε τις φετινές έρευνες στο Κίτιον – Παμπούλα για τέσσερις εβδομάδες τον Οκτώβριο 2022. Οι έρευνες στόχευαν στην ολοκλήρωση της ανασκαφής ενός λάκκου που είχε εντοπιστεί και ανασκαφεί μερικώς το 2021 και περιείχε αριθμό Φοινικικών οστράκων της Κλασικής περιόδου και στην διεύρυνση της ανασκαφής στα δάπεδα της Κλασικής περιόδου ούτως ώστε να εξεταστεί καλύτερα το πλαίσιο του λάκκου».

Προστίθεται ότι κατά τις έρευνες αφαιρέθηκε ένα παχύ στρώμα αποτελούμενο από διάφορα υλικά, που χρονολογείται στην Κυπρο-Κλασική περίοδο ενώ το στρώμα φανερώνει κάποιο εκτεταμένο επεισόδιο επιχωμάτωσης, που έγινε μεταξύ του τέλους της Κλασικής με αρχές της Ελληνιστικής περιόδου. Το παχύ αυτό στρώμα είχε σφραγίσει ένα άλλο, που ακολουθούσε την κατωφέρεια της γης προς τα νότια και περιείχε τμήματα γύψου, γύψινα πώματα αμφορέων, θραύσματα κεραμικής (κυρίως από εμπορικούς αμφορείς και από λεκάνες), και αντικείμενα σε δεύτερη χρήση.

Σημειώνεται ότι «ο υποτιθέμενος ‘αποθέτης’ που περιείχε όστρακα αποτελούσε μέρος αυτού του στρώματος και είχε μια πιο γκρίζα και αμμώδη σύσταση. Μέχρι το τέλος των φετινών ερευνών τα όστρακα που βρέθηκαν έφτασαν τα 99 και ομοιάζουν με αυτά που βρέθηκαν κατά τις έρευνες του 2021. Συγκεκριμένα πρόκειται για σύντομα κείμενα γραμμένα με μαύρο μελάνι σε κεραμικά όστρακα και πιο σπάνια, σε λίθινα τμήματα, διατηρούν την ίδια σειρά λέξεων ενώ περιλαμβάνουν και αριθμούς, γεγονός που υποδηλώνει οικονομικές πράξεις”.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «όλα τα όστρακα χρονολογούνται στην Κλασική περίοδο και συγκεκριμένα στον 4ο αιώνα π.Χ και τα ευρήματα που εντοπίστηκαν οδήγησαν τους ανασκαφείς σε σημαντικά συμπεράσματα, αφού είναι πλέον σε θέση να κατανοήσουν τις συνθήκες και το χαρακτήρα της συγκεκριμένης απόθεσης των οστράκων που εντοπίστηκαν.