Η Πολιτεία τίμησε σήμερα όσους έδωσαν τη ζωή τους στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974, ανήμερα της 48ης μαύρης επετείου που άνοιξε τις κερκόπορτες στον τουρκικό Αττίλα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να τονίζει πως όσοι αντιστρατεύονται τη Δημοκρατία «οδηγούν τη χώρα στα έσχατα».

Στις δηλώσεις του στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου τελέστη το μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για ένα διττό καθήκον.

«Ένα καθήκον το οποίο επιβάλλει την απόδοση τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία ενάντια στην παρανομία και ένα δεύτερο καθήκον να ενθυμούμαστε ότι όσοι αντιστρατεύονται τη Δημοκρατία οδηγούν τη χώρα στα έσχατα που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουμε και, μιλώντας για έσχατα, μιλώ και για εσχάτη προδοσία βεβαίως, διότι αυτό που συνέβη στις 15 Ιουλίου δεν ήταν παρά μια οργανωμένη εναντίον της Δημοκρατίας ενέργεια της χούντας των Αθηνών με όσους εκ των Κυπρίων συνέργησαν ή συνεργάστηκαν», είπε.

Σε ερώτηση αν 48 χρόνια μετά η Κύπρος έχει αντλήσει τα διδάγματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως θεωρεί ότι «έχει πλέον εμπεδωθεί η Δημοκρατία, δεν παρατηρούνται βίαιες αντιδράσεις όπως το παρελθόν. «Υπάρχουν οι διαφωνίες πολλές φορές μπορεί να είναι έντονες αλλά δεν χαρακτηρίζονται από ασέβεια προς τη Δημοκρατία», συμπλήρωσε.

Τον επιμνημόσυνο λόγο, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, εκφώνησε ο Χρίστος Ιακώβου διευθυντής ΚΥΚΕΜ, σημειώνοντας πως «μνημονεύοντας τους νεκρούς του πραξικοπήματος και ευλαβικώς υποκλινόμενοι στη θυσία τους τιμούμε την ελευθερία, την πολιτική και την εθνική μας αξιοπρέπεια, τιμούμε τη Δημοκρατία, η οποία ας μη ξεχνούμε ότι χωρίς πραξικόπημα δεν θα υπήρχε η εισβολή».

Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων και θυμάτων του πραξικοπήματος στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, Μεταξύ άλλων στεφάνια καταθέσαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στεφάνι κατατέθηκε εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’. Στεφάνια κατέθεσαν επίσης η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, ο αρχηγός της Αστυνομίας, νυν και πρώην αξιωματούχοι, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, σωματεία και οργανώσεις, καθώς και συγγενείς των πεσόντων και θυμάτων του πραξικοπήματος.

Στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στο πραξικόπημα τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή, ενώ η τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Σε άλλο χώρο του κοιμητηρίου τελέστηκε τρισάγιο στο μνημείο των καταδρομέων και εθνοφρουρών που πέθαναν «σε διατεταγμένη υπηρεσία» κατά το πραξικόπημα. Εκ μέρους της κυβέρνησης παρέστη η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου, η οποία κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στεφάνι κατέθεσε επίσης ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και οι βουλευτές του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης και Σωτήρης Ιωάννου, καθώς και συγγενείς θανούντων.