Εκλέγεται σήμερα από την Ιερά Σύνοδο ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, πριν από την εκλογή, τελείται Θεία Λειτουργία, από τον τελευταίο, κατά την τάξη, από τους μη περιλαμβανομένους στο τριπρόσωπο εν ενεργεία Μητροπολίτες.

Στη συνέχεια, η Ιερά Σύνοδος, σύμφωνα με πληφορορίες θα συνέλθει στο Παρεκκλήσι της Αρχιεπισκοπής και θα προβεί στην εκλογή, με μυστική ψηφοφορία. Τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο διεκδικεί το τριπρόσωπο, το οποίο αναδείχθηκε από το λαό στις 18 Δεκεμβρίου, και απαρτίζεται από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου, τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου και τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται από το τριπρόσωπο εκείνος, που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου.

Εάν αυτή δεν επιτευχθεί, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, στην ίδια συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται εκείνος, που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους.

Στην περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση.

Μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου μεταβαίνουν στον Καθεδρικό Ναό για την τέλεση της Κανονικής Πράξεως.

Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, καθώς και η ημερομηνία ενθρόνισης του, ανακοινώνεται από τον Τοποτηρητή στους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου και την εκκένωση του Μητροπολιτικού Θρόνου, το οποίο κατέχει ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου θα υπάρξουν εκλογές και για ανάδειξη νέου Μητροπολίτη. Υποψήφιοι για την εκλογή στο χηρεύοντα Θρόνο είναι οι Επίσκοποι, καθώς και όλοι όσοι έχουν τα κατά το άρθρο 30, του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύρου, προσόντα προς αρχιερατεία.

Η διαδικασία εκλογής Μητροπολιτών γίνεται με ανάλογη εφαρμογή όλων όσα ορίζονται και για την εκλογή Αρχιεπισκόπου.