Όπως έχουν σχεδιαστεί θα προχωρήσουν τα έργα ανάπλασης του παιδότοπου στον δημόσιο κήπο της Λεμεσού, δήλωσε ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής η οποία συνεδρίασε σήμερα για το θέμα. Ο κ. Νικολαΐδης έκανε λόγο για σύγχυση και παραπληροφόρηση, γύρω από το όλο ζήτημα.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν έγινε δημόσια διαβούλευση πριν από τα έργα ο δήμαρχος Λεμεσού είπε ότι η διαβούλευση θα γίνει επί συγκεκριμένης πρότασης για το θέμα της αναβάθμισης του δημόσιου κήπου, στη βάση ενός master plan που έχει ετοιμαστεί. Σε σχέση με τις παρατηρήσεις του τμήματος περιβάλλοντος, είπε ότι δεν θα κατασκευαστεί θεματικό πάρκο με τα έργα ανάπλασης του παιδότοπου, άρα δεν χρειάζεται μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον.
Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα προστατευθεί η ιστορικότητα του δημόσιου κήπου και πως η προστασία του πρασίνου είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Η ομάδα πολιτών ο «Κήπος εν δικός μας», οι «Φίλοι της γης» και η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ζήτησαν αναστολή των εργασιών, για να εισακουστούν οι απόψεις των πολιτών στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης. Αναστολή των εργασιών ζήτησε με επιστολή της προς τον δήμαρχο και η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ.
Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού διερωτήθηκε προς τι ο αποσπασματικός διαχωρισμός των έργων για των παιδότοπο, σε σχέση με τους συνολικούς σχεδιασμούς για τον δημόσιο κήπο. Εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι θα πρέπει να προηγηθεί μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον πριν από την ετοιμασία του master plan για τον δημόσιο κήπο.
Ο διευθυντής του τμήματος δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου σημείωσε ότι υπάρχει παράβαση της δασικής νομοθεσίας με τη διάνοιξη αυλακιού σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μέτρου, με βάθος μεγαλύτερο από 30 εκατοστά και επηρεάζονται έξι δέντρα. Δόθηκαν οδηγίες για λήψη μέτρων που θα περιορίσουν τον κίνδυνο για τα δέντρα, όπως κλάδεμα, συχνό πότισμα, όπως είπε. Ο μελετητής από την ώρα του σχεδιασμού, θα έπρεπε να ενσωματώσει τα δέντρα στον σχεδιασμό, σημείωσε.
Εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι για το master plan που ετοιμαστεί θα έπρεπε να γίνει μελέτη εκτίμησης του περιβάλλοντος. Εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ είπε ότι ένας ιδιώτης βρέθηκε να σχεδιάζει τον δημόσιο κήπο της Λεμεσού, χωρίς διαβούλευση και πρόσθεσε ότι δεν θα έπρεπε να γίνεται διαχωρισμός του σχεδιασμού από την πηγή χρηματοδότησης, «δεν μπορεί είπε να σπάζεις ένα δημόσιο κήπο σε κομμάτια», σημείωσε.
Εκπρόσωπος του συνδέσμου Αρχιτεκτόνων ανέφερε ότι ο σύνδεσμος ζητά τα αυτονόητα, δηλαδή διαδικασία αρχιτεκτονικού διαγωνισμού η οποία θα διασφάλιζε τη διαφάνεια. Επικαλέστηκε νομοθεσίες που υποδεικνύουν ότι έργα που επηρεάζουν το περιβάλλον και γι’ αυτό θα έπρεπε να προηγηθούν σχετικές μελέτες για εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να ανατείλει τα έργα μέχρι να ληφθούν υπόψιν οι απόψεις των αρμοδίων κρατικών τμημάτων και των πολιτών.
Η Αναστασία Κοραή εκ μέρους των «Φίλων της γης» ανέφερε ότι σε επιστολή του Τμήματος Δασών γίνεται λόγος για τέσσερεις διαφορετικές παρανομίες που εντοπίστηκαν και δεν αφορούν μόνο το αυλάκι. Οι δημότες προέβησαν σε διαμαρτυρία την προηγούμενη εβδομάδα όπως είπε, με παρουσία 500 ατόμων γιατί ζητούν το θέμα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Διερωτήθηκε εάν ο δημόσιος κήπος θα μείνει κήπος κάνοντας λόγο για ένα πλαστικό έκτρωμα.
Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ο Κλείτος Παπαστυλιανού είπε ότι ο παιδότοπος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του δημόσιου κήπου. Πρόκειται για σαλαμοποίηση, υπέδειξε «το να μιλούμε για ένα έργο και να το διαχωρίζομε σε διάφορα μέρη». Το έργο θα έπρεπε υποβληθεί σε μελέτη εκτίμησης στο περιβάλλον σημείωσε.
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση εκκρεμεί δικαστική διαδικασία ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου.