Επιστολή με την οποία θα ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών αναστολή της απόφασης για απέλαση κατάδικου πίσω στην Βραζιλία από την οποία κατάγεται, θα αποστείλει η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Το θέμα προέκυψε κατά τη σημερινή ενημέρωση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής από την Υπουργό Δικαιοσύνης και την διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών για την κατάσταση του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Οι λόγοι που θα επικαλείται η Επιτροπή θα είναι ανθρωπιστικοί αφού ο κατάδικος έχει συνάψει Σύμφωνο συμβίωσης με κατάδικο με Κυπριακή υπηκοότητα ο οποίος έχει αποφυλακιστεί. Ζητείται επίσης να διερευνηθούν καλύτερα οι λόγοι απέλασης του ατόμου από τις αρμόδιες αρχές. Πρόκειται για το πρώτο ζευγάρι ομοφυλόφιλων κρατουμένων που υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης μέσα στις φυλακές.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Κεντρικών Φυλακών, το διάταγμα απέλασης του συγκεκριμένου κατάδικου πρέπει να εφαρμοστεί, σε 2 μέρες και συγκεκριμένα στις 9 Σεπτεμβρίου. Σε παρέμβαση της εκπρόσωπος της Επιτρόπου Διοικήσεως τόνισε ότι ζητήθηκε ακύρωση του διατάγματος για απέλαση για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόσθεσε ότι ο κατάδικος από τη Βραζιλία κρατείται σε παντελώς ακατάλληλα κρατητήρια στην Πάφο.

Νομοσχέδιο για τα δικαιώματα παιδιών παραβατών καταθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή

Στη συνεδρία η Υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο για τα δικαιώματα νεαρών παραβατών το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό ένα κονδύλι 4 εκατομμυρίων θα δοθεί στην προσπάθεια για επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία και στην προσπάθεια για επαγγελματική αποκατάσταση τους. Ειδικά για τον σκοπό αυτό έχει γίνει συνάντηση και με την ΟΕΒ, όπως ανέφερε η Έμιλυ Γιολίτη.

Η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, ανέφερε ότι υπάρχουν 12 κατάδικοι κάτω των 21 ετών οι οποίοι βρίσκονται σε ξεχωριστό χώρο. Πρόσθεσε ότι το 49% του πληθυσμού στις κεντρικές φυλακές είναι από 68 διαφορετικές χώρες του εξωτερικού και πως οι περισσότεροι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην χώρα τους, ενώ ούτε οι χώρες καταγωγής τους επιθυμούν να τους δεχτούν πίσω.   Οι περισσότεροι των καταδίκων προέρχονται από Ευρωπαϊκές χώρες όπως είπε και άλλοι από τρίτες χώρες.

Στόχος όπως ανέφερε η διεύθυνση των φυλακών είναι ο σοφρωνισμός η αναμόρφωση και η επανένταξη των κατάδικών. Για τον σκοπό αυτό προωθείται το πρόγραμμα half way houses, για εναλλακτικές συνθήκες κράτησης, για τους πρώτους έξι μήνες. Το 15% των κρατουμένων σύμφωνα με την κ. Αριστοτέλους υποτροπιάζει και επιστρέφει στις φυλακές τα τελευταία τρία χρόνια. Το ποσοστό αυτό ωστόσο θεωρείται από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.

Δημήτρης Στρατής