Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, που ειδικεύεται σε θέματα ρατσισμού και η οποία ιδρύθηκε μετά τον θάνατο, το 2020, του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από την αστυνομία, θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Η ομάδα αποκαλείται «Μηχανισμός εμπειρογνωμόνων αρμόδιος για την προώθηση της δικαιοσύνης και της φυλετικής ισότητας στο πλαίσιο της διαφύλαξης της τάξης». Θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ και θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον, την Ατλάντα, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, τη Μινεάπολις και τη Νέα Υόρκη.

Οι τρεις ανεξάρτητοι ερευνητές θα έχουν επαφές με ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους, με τις αστυνομικές αρχές, με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών καθώς και με μέλη κοινοτήτων που πλήττονται από τον ρατσισμό, όπως ανακοίνωσε η ομάδα. Θα επισκεφθούν επίσης χώρους κράτησης.

 «Θέλουμε να αποκτήσουμε από πρώτο χέρι μια γενική ιδέα των εμπειριών που βιώνουν τα πρόσωπα αφρικανικής καταγωγής στις ΗΠΑ», είπε ο Χουάν Μέντες, ο ένας από αυτούς τους ειδικούς.

Οι εμπειρογνώμονες θέλουν επίσης να εξετάσουν την ισχύουσα νομοθεσία και την πρακτική που ακολουθείται όσον αφορά την προσφυγή της αστυνομίας στη βία, αλλά και το κατά πόσο συμμορφώνονται οι αστυνομικές αρχές με το διεθνές δίκαιο. Στη συνέχεια «θα κάνουν συστάσεις για τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, η απόδοση ευθυνών και η επιβολή κυρώσεων για υπερβολική βία και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από εκπροσώπους των υπηρεσιών ασφαλείας σε βάρος Αφρικανών και προσώπων αφρικανικής καταγωγής στις ΗΠΑ», πρόσθεσε η ομάδα.

Ο μηχανισμός ιδρύθηκε το 2021, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Φλόιντ από έναν λευκό αστυνομικό, για να ερευνά τις κατηγορίες περί αστυνομικής βίας με ρατσιστικά κίνητρα σε όλον τον κόσμο.