Μια μερίδα Γάλλων οικολόγων αλλά και περίπου 30 βουλευτές της ριζοσπαστικής αριστεράς έθεσαν σήμερα (20/2) ως αίτημα στη ΔΟΕ να συμμετάσχουν οι Ισραηλινοί αθλητές ως ουδέτεροι στους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτό το καλοκαίρι, ώστε να επικυρωθούν «εγκλήματα πολέμου», σύμφωνα δηλαδή με αυτούς που διέπραξε το Ισραήλ στη Γάζα.

Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, οι βουλευτές απαιτούν «να εφαρμόσει στο Ισραήλ, κατά τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις ίδιες κυρώσεις με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο «άρσης των κυρώσεων σε περίπτωση διαρκούς κατάπαυσης του πυρός».

«Αφού πάρθηκε η απόφαση από την επιτροπή σας για τους αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, απευθυνόμαστε σε εσάς στο όνομα μιας άλλης αρχής, της ισότητας», γράφουν οι βουλευτές της France Insoumise (LFI) και οι οικολόγοι, συγκρίνοντας τις απώλειες αμάχων στην Ουκρανία και στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας.

«Στην Ουκρανία, μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο ανέφερε ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 10.000 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 560 παιδιών, σε μόλις δύο χρόνια συγκρούσεων», ανέφεραν χαρακτηριστικά. «Επίσης, στη Γάζα, μετά από μόλις 4 μήνες βομβαρδισμών και χερσαίας επέμβασης, ο αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών και αγνοουμένων είναι περίπου 40.000, κυρίως άμαχοι, η πλειοψηφία των οποίων είναι παιδιά και γυναίκες. Το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης προειδοποιεί επίσης για τη σοβαρότητα των τρεχόντων γεγονότων στη Γάζα», προκαλώντας έτσι έναν πραγματικό και άμεσο κίνδυνο γενοκτονίας, σύμφωνα με τους ίδιους.

Τέλος, εξηγούν ότι «δεν υπάρχει πλέον περιθώριο αμφιβολίας: οι άμαχοι που επλήγησαν στη Γάζα δεν είναι η “παράπλευρη ζημιά” μιας αμυντικής ενέργειας εκ μέρους μιας χώρας θύματος τρομοκρατικής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου».

Πηγή: ΕΡΤ