Έντονη ανησυχία από τους υπερασπιστές των ατομικών δικαιωμάτων για τη χρήση συστημάτων επιτήρησης με τεχνολογία AI στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Ως η δημιουργία νέου «Μεγάλου Αδελφού».

Το Παρίσι θα μετατραπεί σε ψηφιακό Πανόπτικον στα πλαίσια των Αγώνων, με την τεχνολογία AI. Η οποία θα σαρώνει πρόσωπα χιλιάδων αθλητών, προπονητών και θεατών, προκαλώντας ανησυχίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με το Reuters, οι γαλλικές αρχές δοκιμάζουν ήδη τα συστήματα σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, συναυλίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες, προκαλώντας αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στα τέλη Ιουλίου, τα συστήματα ασφαλείας AI θα σαρώνουν τα πλήθη για ύποπτα δέματα, όπλα και εκρηκτικά. Οι ακτιβιστές φοβούνται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει η νέα κανονικότητα στην επιτήρηση.

Οι γαλλικές αρχές δηλώνουν ότι τα εργαλεία αυτά δεν θα είναι πλήρως λειτουργικά πριν τους Αγώνες, αλλά θα χρησιμοποιηθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2025 από την αστυνομία και άλλες υπηρεσίες ασφάλειας.

Η τεχνολογία επιτήρησης δοκιμάστηκε σε μεγάλες εκδηλώσεις και αθλητικά γεγονότα, όπως συναυλίες των Depeche Mode και Black-Eyed Peas, καθώς και σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Η τεχνολογία παρακολουθεί οχήματα, κινήσεις πλήθους, εγκαταλελειμμένα δέματα, χρήση όπλων και συνωστισμό.

Στη Γαλλία υπάρχουν περίπου 90.000 κάμερες επιτήρησης, ενώ οι ακτιβιστές ανησυχούν ότι η τεχνολογία AI θα μπορούσε να μετατραπεί σε εργαλείο μαζικής παρακολούθησης.

Οι Γάλλοι νομοθέτες απαγορεύουν τη χρήση αναγνώρισης προσώπου, αλλά οι ακτιβιστές φοβούνται ότι οι εξαιρέσεις θα επιτρέψουν την ανάπτυξή της για εθνική ασφάλεια και μετανάστευση.

Η τεχνητή νοημοσύνη στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα αποτελέσει πειραματικό έδαφος για μελλοντικά συστήματα επιτήρησης, δημιουργώντας ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

ΠΗΓΗ: IN.GR