Στις 12 Ιουνίου του 1915, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο Ηλίας και η Αθηνά, απέκτησαν το τρίτο τους παιδί. Το βάφτισαν Κωνσταντίνο και κανείς από τους δυο τους δεν φανταζόταν ότι χρόνια μετά ο γιος τους, ο Ντίνος, θα έμπαινε για πάντα στις καρδιές όλων των Ελλήνων ως ένας από τους σημαντικότερους και πιο αγαπημένους κωμικούς ηθοποιούς.

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος μεγάλωσε στη Μασσαλία. Όταν ήταν δέκα χρονών έπαθε κοιλιακό τύφο και έμεινε στο κρεβάτι για έξι μήνες, σε βαριά κατάσταση. Παιδί εύπορης οικογένειας γνώρισε από την εφηβεία του τους γαλλικούς τρόπους και τα ευρωπαϊκά θεάματα. Οι οικονομικές συνέπειες από το παγκόσμιο κραχ του ’29, άγγιξαν και τη δική του οικογένεια, η οποία μετακόμισε στην Αθήνα το 1935. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος ήταν τότε 20 χρονών.

Στο θέατρο ξεκίνησε με τον θίασο της Κατερίνας το 1944. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με όλους: με την Μαρίκα Κοτοπούλη, την Μαίρη Αρώνη, τη Βάσω Μανωλίδου, την Ελένη Χατζηαργύρη, τον Δημήτρη Χορν, την Έλλη Λαμπέτη, την Τζένη Καρέζη, τον Μίμη Φωτόπουλο, ενώ στην κινηματογραφική ιστορία θα μείνει η ερμηνεία του στον «Δράκο» του Νίκου Κούνδουρου.

O Ντίνος Ηλιόπουλος έζησε μέχρι τα 86 του και επί 55 χρόνια έπαιζε ασταμάτητα. Μας έδωσε απλόχερα και ταπεινά το ταλέντο του, τη φινέτσα του, τη μοναδική του ευγένεια και την αλήθεια του…

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη