Οι αθλητές που τιμωρήθηκαν για ντόπινγκ μέχρι το 2020, ευνοούνται από την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και έτσι μπορούν να συμμετάσχουν κανονικά σε αυτούς που θα γίνουν το καλοκαίρι του 2021.

Θυμίζουμε πως τον περασμένο μήνα έγινε γνωστό ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο, που θα γίνονταν το καλοκαίρι, αναβλήθηκαν για έναν χρόνο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19. Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στους αθλητές οι οποίοι έχουν τιμωρηθεί μέχρι το 2020, να προκριθούν κανονικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν πλέον το 2021.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Athletics Integrity Unit (AIU), Μπρετ Κλόθιερ, στο Reuters: “Αυτό συμβαίνει γιατί οι απαγορεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τους αθλητές να αγωνίζονται κατά τη διάρκεια ενός Ολυμπιακού κύκλου, καθώς οι απαγορεύσεις ντόπινγκ βασίζονται σε χρονικές περιόδους και όχι σε γεγονότα”.

 O Κλόθιερ πρόσθεσε πως “η τυπική ποινή, βάσει του κώδικα WADA, για ντόπινγκ είναι μια τετραετής απαγόρευση και αυτό έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να συνδέεται με τον Ολυμπιακό κύκλο. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, φυσικά, είναι μια ανωμαλία, καθώς οι Ολυμπιακοί μετατέθηκαν και ορισμένοι αθλητές θα επωφεληθούν από αυτό”.