Ολονύκτια θα είναι η μάχη με τις φλόγες στη Τριμίκλινη της Λεμεσού.  Διαχειρίσιμη και υπό τον έλεγχο των δυνάμεων πυρόσβεσης, με σοβαρό όμως το ενδεχόμενο νέων αναζωπυρώσεων, είναι η πυρκαγιά στην Ανώγυρα.

Σύμφωνα με  ανακοίνωση του Γενικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Τμήματος Δασών, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, την ώρα που ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν να δαμάσουν τη πύρινη λαίλαπα που μαινόταν στο χωριό Ανώγυρα.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες και τις ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις που έσπευσαν στη Τριμίκλινη,  η φωτιά που απείλησε κατοικίες δεν  κατέστη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο πριν πέσει το βράδυ κι αποσυρθούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Ο Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων, Χαράλαμπος Χριστοφίνας δήλωσε στο Κανάλι 6, ότι υπάρχει σαν πληροφορία ότι η φωτιά ξέσπασε από βεγγαλικά και διερευνάται από την Αστυνομια. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι η καταστροφή που έχει προκληθεί είναι τεράστια, καθώς ένα ολόκληρο βουνό έχει καεί μεταξύ Τριμίκλινης και Αγίου Μάμα. Νωρίς χθες βράδυ υπήρχαν ενεργά μέτωπα σε τρεις εστίες και από πλευράς Τμήματος Δασών εκφράζονταν ελπίδες ότι μέχρι το πρωί θα τίθετο υπό μερικό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου αναφέρθηκε στις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν για ώρες ώστε να περιοριστούν και οι δύο πυρκαγιές. Έξέφρασε τη θλίψη του για την καταστροφή που έχει προκληθεί και κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί είναι κρίμα να καταστρέφονται περιουσίες, να κινδυνεύουν σπίτια και να μετατρέπεται σε στάχτη το πράσινο του τόπου μας.

Ο κοινοτάρχης Τριμίκλινης Ανδρέας Ορφανός είπε ότι στο σημείο όπου είχε ξεκινήσει η φωτιά είχαν θεαθεί νεαροί να ανάβουν βεγγαλικά.«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, η φωτιά είναι σε δύσβατα σημεία. Ο κόσμος ανησυχεί, είναι κοντά σε σπίτια η φωτιά», υπογράμμισε.

 

Στο μεταξύ υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο χωριό Ανώγυρα. Σύμφωνα με ενημέρωση του Εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Κεττή μέσω της πλατφόρμας Χ, η πυρκαγιά  κατέκαψε συνολική έκταση 1 1/2 τετραγωνικού χιλιομέτρου περίπου από ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και χαροπόδεντρα.

Όπως αναφέρει ο κ. Κεττής, υπάρχουν εστίες σε πολύ απροσπέλαστα σημεία και θα γίνει προσπάθεια προσέγγισης και κατάσβεσης τους από τις επίγειες δυνάμεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.