Θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα η προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα στον Αγιο Μάμα, στην επαρχία Λεμεσού. Για τον σκοπό αυτό, ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στο μέτωπο, ανέφερε ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.

Κάνοντας λόγο για θετική εικόνα αυτή τη στιγμή, σημείωσε ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο. «Εξακολουθούμε να έχουμε τους φόβους μας γιατί υπάρχει μια πολύ μεγάλη περίμετρος της πυρκαγιάς, ειδικά προς την πλευρά του ποταμού, ο οποίος ξεκινά περίπου 1-1,5 χλμ από το Πελένδρι μέχρι τον δρόμο που οδηγεί από το Καλό Χωριό προς τον Άη Μάμα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι πρέπει να αναπτυχθούν επίγειες δυνάμεις σε όλη την περίμετρο.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν ενεργές εστίες προς την πλευρά του ποταμού, γίνεται διάνοιξη δρόμου με καδενοφόρο για να πλησιάσουμε να κατασβήσουμε ενεργό μέτωπο», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια θα είναι πολύ πιο δύσκολη αν η πυρκαγιά εισέλθει εντός του ποταμού. «Θα καταβάλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για να μην εισέλθει η πυρκαγιά εντός του ποταμού, γιατί θα χαθεί το παιχνίδι», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι το Τμήμα Δασών συνδράμει με 25-30 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ σε ανθρώπινο δυναμικό επιχειρεί όλη η δύναμη του Τροόδους. «Αυτοί που εργάζονταν στη σημερινή βάρδια αντί να πάνε στα σπίτια τους έχουν έρθει όλοι στην πυρκαγιά για να μπορέσουμε να καλύψουμε όλη την περίμετρο», σημείωσε. Επιπλέον, επιχειρούν και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Υπηρεσία Θήρας, έπαρχοι, εθελοντές.

Σημείωσε ότι το δύσκολο είναι ότι δεν μπόρεσε να τεθεί υπό έλεγχο στο αρχικό στάδιο, γιατί δεν υπήρχε δρόμος να προσεγγίσουμε το μέτωπο της πυρκαγιάς. «Κάναμε διάφορες προσπάθειες να προσεγγιστεί από τα πλάγια. Δεν ήταν δυνατό, δεν μπορούσαν να εργαστούν τα καδενοφόρα, μέχρι που αποφασίσαμε ότι η ανάπτυξη των δυνάμεων μας θα γίνει από το Πελένδρι προς τα νότια, οπότε άρχισε και απέδιδε η προσπάθεια», σημείωσε.

Ανέφερε, ακόμα, ότι η έναρξη της φωτιάς τοποθετείται νοτιότερα του Καλού Χωριού, όχι στην άκρη του δρόμου, όπου βρέθηκε σωρός από σκουπίδια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να αποδοθεί η αιτία της πυρκαγιάς ακόμα και δεν μπορεί να αποκλειστεί εσκεμμένη ενέργεια.

Ο κ. Αλεξάνδρου εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τον αγροτοπυροσβέστη, μέλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που τραυματίστηκε ελαφρά.

Αναφορικά με την απόρριψη κάδου από ελικόπτερο, ανέφερε ότι ήταν ένα από τα μισθωμένα ελικόπτερα του Τμήματος Δασών, στο οποίο υπήρξε τεχνικό πρόβλημα με τα σχοινιά του κάδου. Για να γίνει ασφαλέστερη η προσγείωση του ελικοπτέρου, αναγκάστηκε να απορρίψει τον κάδο.

Σημείωσε, επίσης, ότι δεν  υπάρχει πλήρης εικόνα ακόμα για την καταστροφή που έχει προκληθεί, εκτιμώντας ότι πρόκειται τουλάχιστον για ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Για τις βραδινές επιχειρήσεις, σημείωσε ότι από τις 7:30μμ ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις με όλο το προσωπικό που εργαζόταν στη δασική περιφέρεια του Τροόδους. «Η προσπάθεια θα είναι ολονύχτια», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ