Ολοκληρώθηκε στις 3 το απόγευμα η τρίωρη πανσυδικαλιστική στάση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε για το θέμα της ΑΤΑ και για τη μη επίτευξη συμφωνίας σε ό,τι αφορά το αίτημα των συντεχνιών για επαναφορά της στο 100%.

Η απεργία αφορούσε πέραν των 70.000 εργαζομένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, και πέραν των 40.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Στην Λευκωσία, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Υπουργείου Οικονομικών και ακολούθησε πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ σεΛεμεσό, Λάρνακα και Πάφο, οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στις Επαρχιακές Διοικήσεις. Στο Παραλίμνι, η συγκέντρωση έγινε έξω από το Επαρχιακό Γραφείο του Υπουργείου Εργασίας.

Στις συγκεντρώσεις σε όλες τις επαρχίες διαβάστηκε ψήφισμα, το οποίο παραδόθηκε στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκο Κούσιο, όταν η διαδήλωση που ξεκίνησε από το Υπουργείο Οικονομικών κατέληξε στο Υπουργείο Εργασίας.

Στο ψήφισμα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΑΣΥΚΙ, ΕΣΚ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ, εξέφρασαν τη σταθερή προσήλωσή τους στην προστασία του θεσμού της ΑΤΑ και δήλωσαν πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι την πλήρη αποκατάστασή της στη βάση της φιλοσοφίας της, όπως ρητά αναφέρεται στη μεταβατική συμφωνία της 28ης Ιουλίου 2017.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, χαρακτήρισε αρνητική και ανεπιθύμητη εξέλιξη τα απεργιακά μέτρα, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι την ευθύνη φέρει η Κυβέρνηση. Ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να φέρει στο τραπέζι μια λύση, ενώ τόνισε παράλληλα ότι καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να δώσει την ΑΤΑ.

Από την πλευρά τους, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, η Γενική Γραμματέας, της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι έβαλαν πλάτη για να ορθοποδήσει η οικονομία, ενώ ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, δήλωσε ότι σήμερα πέτυχαν να ενώσουν όλο το σύνολο των εργαζομένων.