Ο Υπουργός Εξωτερικών Kωνσταντίνος Κόμπος θα ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών του στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη, με συνάντηση που θα έχει με τον Αν. Γενικό Γραμματέα, αρμόδιο για Νομικές Υποθέσεις Miguel de Serpa Soares.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι χθες είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres.

Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό και παραγωγικό κλίμα, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Guterres για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ για τη βούληση της πλευράς μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και πολιτικής ισότητας, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, «ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλίων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στη σημασία διορισμού απεσταλμένου για το Κυπριακό».

Επισήμανε δε τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην όλη προσπάθεια. Σημειώθηκε, επίσης, ότι οποιαδήποτε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων θα έχει αρνητικότατες συνέπειες για την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε, επίσης, χωριστές συναντήσεις με τον Αν. Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις  Jean-Pierre Lacroix και με την Αν. Γενική Γραμματέα του Οργανισμού, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις Rosemary DiCarlo, με τους οποίους συζήτησε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε, επίσης, συνάντηση και με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών  Linda Thomas-Greenfield.