Ολιστική πρόταση που θα λαμβάνει υπόψιν όλες τις ομάδες του πληθυσμού και θα περιλαμβάνει οριζόντια αλλά στενευμένα μέτρα επεξεργάζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα δήλωσε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Ο κ. Πελεκάνος προέβη σε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, με στόχο τη μελέτη μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας και των αυξήσεων των τιμών στην αγορά και στα καύσιμα.

Στην σύσκεψη συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου, Μεταφορών ο οποίος αναπληροί την Υπουργό Εργασίας και η υφυπουργός Πρόνοιας. Τις απόψεις τους γύρω από τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία τα μέτρα που αποφασιστούν, ανέπτυξαν ο πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας Τάκης Κληρίδης.

Όπως ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις που προκύπτουν συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και οι επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία. Εξετάστηκαν όπως είπε τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται και επιπλέον οριζόντια και στοχευμένα για τις ευάλωτες ομάδες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι λαμβάνοντας υπόψιν εισηγήσεις των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατάις θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό την προεδρία του Υπ. Οικονομικών με στόχο τα νέα μέτρα να οδηγηθούν για απόφαση ενώπιον του Υπ. Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Μάϊου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Μάριος Πελεκάνος, δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα, θα αποφασιστεί η παράταση της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στο τραπέζι θα τεθεί, επίσης, και η δυνατότητα μείωσης τιμών κάποιων προϊόντων όπως γάλα και ψωμί με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να ακολουθείται μια συγκεκριμένη μεθοδολογία για αποτελεσματικότερους ελέγχους με στόχο την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.