Την εφαρμογή ολικού lockdown στην Αττική μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σημερινό του διάγγελμα.

Όπως σημείωσε, αφενός η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, που οδηγεί τις δομές υγείας στα όρια της πληρότητάς τους, και αφετέρου οι μεταλλάξεις του ιού που αυξάνουν τη μεταδοτικότητά του, αποτελούν παράγοντες που ανησυχούν ιδιαίτερα τους ειδικούς και την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έλαβε την απόφαση να εφαρμόσει αυξημένα μέτρα περιορισμού της κινητικότητας στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

«Με βάση τα νέα δεδομένα αναλαμβάνω την ευθύνη των πρόσθετων μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι αυτά θα ισχύσουν από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου έως και τις 28 του μήνα.

«Αυτό σημαίνει ότι κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ αποστάσεως, εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία. Τα νέα μέτρα θα εξειδικευτούν περαιτέρω αύριο από τους αρμόδιους», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα μπορούσαμε να περιμένουμε ακόμη κάποιες μέρες, αλλά το καμπανάκι είναι ηχηρό και έχουμε μάθει να λειτουργούμε ώστε να προλαμβάνουμε για να σώζουμε ζωές. Γιατί προϋπόθεση για την πρόοδο της Ελλάδας είναι οι υγιείς  Έλληνες. Όλοι εμείς, που πρέπει τώρα να αμυνθούμε στην ύστατη επίθεση του ιού πριν από την οριστική νίκη του εμβολιασμού. Γιατί είναι σίγουρο ότι αύριο θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος αν σήμερα υπερβούμε τα τελευταία εμπόδια χωρίς απώλειες. Γνωρίζουμε ότι από τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα. Όμως, τώρα πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είναι η τακτική επισκόπηση των δεδομένων και την ευέλικτη προσαρμογή των μέτρων, ανάλογα με την πραγματική κατάσταση.

«Η εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπως και από το lockdown μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δείχνει ότι όσο πιο γρήγορα εφαρμόζονται περιορισμοί, τόσο πιο γρήγορα αίρονται. Και πως όσο δραστικότεροι είναι αυτοί, τόσο μεγαλύτερο είναι και το αποτέλεσμά τους. Αυτός είναι κι ο λόγος των σημερινών μου επιλογών: Να χτυπηθεί η έξαρση του COVID-19 πριν εξαπλωθεί, μειώνοντας συνολικά την κινητικότητα. Και να δοθεί χρόνος στο Σύστημα Υγείας, καθώς θα προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί», επισήμανε.

Δηλώνοντας ότι συνειδητοποιεί τις επιπτώσεις που θα έχουν για την οικονομία τα πρόσθετα μέτρα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όπως ήδη το δρομολογεί με τον μηδενισμό του ενοικίου επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές και τον Μάρτιο αλλά και την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά. Με την 6η και την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή και την χρηματοδοτούμενη αναστολή εργασίας. Αλλά και με την παράταση των επιδομάτων ανεργίας και την αναστολή οφειλών προς Δημόσιο και Ταμεία».

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι «στην κοινή προσπάθεια υπάρχουν λάθη, σύγχυση και αβλεψίες», υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Σήμερα είμαι περισσότερο παρά ποτέ πεπεισμένος ότι έχει αρχίσει να γράφεται ο επίλογος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας».

«Δεν θα κρυφτώ: Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Η Πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι  Έλληνες να έχουν θωρακιστεί. Στόχος είναι να συναντηθούμε με εκείνη τη στιγμή ακμαίοι και δυνατοί. Κι ένα μεγάλο βήμα σε αυτή τη διαδρομή της ελπίδας είναι να πετύχουν τα μέτρα που θα ισχύουν από μεθαύριο», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: ΚΥΠΕ