Συνεχής ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο και στον κόσμο γύρω από την πανδημία

21:39 Κύπρος — Στο αγκυροβόλιο Λεμεσού το κρουαζιερόπλοιο

Σε καραντίνα στο αγκυροβόλιο Λεμεσού θα παραμείνει μετά την άφιξή του στις οκτώ αύριο το πρωί, το κρουαζιερόπλοιο “Μάρκο Πόλο”. Την ανακοίνωση έκανε, μετά το ρεπορτάζ του ΡΙΚ, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος.

20:30 Κύπρος — Σε συναγερμό το λιμάνι Λεμεσού ενόψει άφιξης κρουαζιερόπλοιου με επιβάτες με συμπτώματα πνευμονίας

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υπηρεσίες στο λιμάνι Λεμεσού καθώς αύριο στις οκτώ το πρωί αναμένεται η άφιξη  του κρουαζιερόπλοιου “Μάρκο Πόλο” που μεταφέρει περισσότερους από 800 επιβάτες, στην πλειονότητά τους Ιταλούς.

Όπως μετέδωσε το κρατικό κανάλι, το κρουαζιερόπλοιο βρίσκεται στη θάλασσα εδώ και ένα μήνα μετά από ταξίδι που πραγματοποίησε στην Ινδία.  

Τις τελευταίες μέρες και αφού προσέγγισε διάφορες χώρες με τελευταία την Ιορδανία, κατευθυνόταν προς το Ισραήλ. Οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν επέτρεψαν στο πλοίο να προσεγγίσει ισραηλινά λιμάνια, έτσι κατευθύνεται προς την Κύπρο. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι  έχει αναφερθεί στις αρχές της Δημοκρατίας από τον γιατρό του πλοίου ότι, στη διάρκεια του ταξιδιού, επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου παρουσίασαν συμπτώματα πνευμονίας. Συμπτώματα που τώρα φαίνεται ότι παρουσιάζει γυναίκα επιβάτης για την οποία ζητήθηκε βοήθεια για παροχή νοσηλείας. Τις τελευταίες ώρες λειτουργοί των υπουργείων Υγείας και Μεταφορών βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το πλήρωμα του πλοίου για να διαχειριστούν την κατάσταση. 

Με την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι Λεμεσού αναμένεται  να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων.

Μετά τον ελλιμενισμό του, το πλοίο θα ελεγχθεί από λειτουργούς των υγειονομικών υπηρεσιών οι οποίοι θα αποφασίσουν κατά πόσο το κρουαζιερόπλοιο θα τεθεί σε καραντίνα στο αγκυροβόλιο της πόλης.

19:46 Κύπρος — Τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Πριν από λίγο το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Συνολικά τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ανέρχονται σε δέκα 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για:

 • Ένα άτομο που νοσηλεύεται από χθες στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, και το οποίο είχε επιστρέψει από την Ιταλία και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές αφού εκδήλωσε ήπια συμπτωματολογία. Θα μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.
 •  Ένα άτομο που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, και το οποίο είχε εκδηλώσει ήπια συμπτωματολογία μετά την επιστροφή του από την Ελλάδα και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές. Θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό
 •   Ένα άτομο που βρίσκεται σε αυτό-περιορισμό, και το οποίο έφτασε από την Γερμανία, η οποία εμπίπτει στην Κατηγορία 2 που προβλέπει αυτό-περιορισμό. Το άτομο είναι ασυμπτωματικό και θα παραμείνει σε αυτό-περιορισμό.

Όπως προβλέπεται σε κάθε αναλόγη περίπτωση, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των τριών κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.

19:14 Κύπρος —  Τουίτ υπουργού Υγείας

18:54 Κύπρος — Δεύτερο κρούσμα στα κατεχόμενα

O σύζυγος της 65χρονης Γερμανίδας τουρίστριας, που ήταν επίσης σε απομόνωση στο γενικό νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας, ανέβασε σήμερα πυρετό και το νέο τεστ που του έγινε για κορωνοϊό, ήταν θετικό.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το «υπουργείο υγείας» ανακοίνωσε ότι ο σύζυγος της 65χρονης, του πρώτου κρούσματος, είχε τεθεί προληπτικά σε απομόνωση κι αυτός και τα τεστ που του είχαν γίνει μέχρι χθες ήταν αρνητικά. Σήμερα όμως ανέβασε πυρετό και το τεστ ήταν θετικό. Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα στα κατεχόμενα.

Η κατάσταση υγείας της 65χρονης, που εδώ και 4 ημέρες είναι σε απομόνωση στον ειδικό χώρο του γενικού νοσοκομείου της κατεχόμενης Λευκωσίας, είναι σταθερή.

18:50 Ελλάδα — Στα 117 τα κρούσματα του κορωνοϊού

Δεκαοκτώ είναι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση  των αρμόδιων Αρχών της χώρας.

Συνολικά τα ταυτοποιημένα κρούσματα στη χώρα είναι 117. Όπως εξήγησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, εκ των ταυτοποιημένων κρουσμάτων τα 107 προέρχονται από γνωστή πηγή, τα 82 είναι εισαγόμενα, τα 25 προέρχονται από τις επαφές τους και τα 10 είναι «ορφανά». 

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο δικαστηρίων, θεάτρων, κινηματογράφων και κέντρων διασκέδασης, καθώς και γυμναστηρίων. 

17:53 Κύπρος — Μέτρα εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής στήριξης των μαθητών

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει ότι θα παρέχει δυνατότητες εξ αποστάσεως διδασκαλίας και εκπαιδευτικής υποστήριξης με ηλεκτρονικά μέσα, με στόχο την παιδαγωγική στήριξη των μαθητών και μαθητριών στη διάρκεια της προσωρινής διακοπής των μαθημάτων στα σχολεία.

Ανακοίνωση αναφέρει ότι:

Επικαιροποιείται και αναρτάται στον Ιστότοπο του Υπουργείου ενδεικτικό βοηθητικό-υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό, ιδιαίτερα για τη Γ΄ Λυκείου.

Θα προσφερθούν σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα, αρχικά σε πιλοτική βάση, μαθήματα τηλεκπαίδευσης σε ενότητες μαθημάτων της  Γ΄ Λυκείου και με δυνατότητα διαδραστικής επικοινωνίας. Για τον σκοπό αυτό, έχει ήδη προγραμματιστεί σχετική επιμόρφωση εκπαιδευτικών που θα λειτουργήσουν ως πυρήνες στα σχολεία τους.

Παράλληλα, θα παρέχονται διευκολύνσεις για επίλυση αποριών των μαθητών/μαθητριών της Γ΄ Λυκείου για θέματα της διδακτέας ύλης.

Επιπρόσθετα, το ΥΠΠΑΝ, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, προχωρεί στη στήριξη όλων των εκπαιδευτικών και των μαθητών/μαθητριών σε θέματα ηλεκτρονικής διδασκαλίας και μάθησης.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας

17:45 Κύπρος — Κλειστά όλα τα Μουσεία, Αρχαιολογικοί χώροι και Αρχαία Μνημεία

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι όλα τα Μουσεία, Αρχαιολογικοί Χώροι και Αρχαία Μνημεία θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό μέχρι 20 Μαρτίου 2020, μέσα στα πλαίσια των νέων μέτρων προστασίας ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων εκφράζει τη λύπη του για την ταλαιπωρία που θα υποστεί το κοινό.

17:35 Κύπρος — Μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού από το Υπουργείο Εργασίας

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει το κοινό ότι:

 • Οι Στέγες Ηλικιωμένων και Αναπήρων / Φροντιστές, θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης που εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Υγείας. Οι έξοδοι των ενοίκων από τη Στέγη θα περιοριστούν στις άκρως απαραίτητες. Επίσης, θα περιοριστούν οι επισκέψεις των οικείων των ενοίκων, από ένα μόνο μέλος της οικογένειας.
 • Τα Κέντρα Ενηλίκων που εξυπηρετούν Άτομα με Αναπηρία καθώς επίσης και τα Κέντρα Ενηλίκων που εξυπηρετούν ηλικιωμένους θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Ωστόσο, προτρέπονται οι οικείοι των εξυπηρετουμένων στα πιο πάνω Κέντρα, όπου υπάρχει η δυνατότητα, όπως παραμείνουν στο σπίτι τους. Νοείται ότι οι έξοδοι των ατόμων θα πρέπει να περιοριστούν στις άκρως απαραίτητες και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης που εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Υγείας.
 • Οι Κατ’ Οίκον Παιδοκόμοι θα συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες, μόνο στις περιπτώσεις παιδιών που δεν έχουν άλλο υποστηρικτικό περιβάλλον για να αναλάβει τη φροντίδα τους. Σε άλλες περιπτώσεις, αναμένεται να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης που εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Υγείας.
 • Οι Κατ’ Οίκον Φροντιστές και οι Υπηρεσίες Κατ’ Οίκον Φροντίδας θα συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες στους εξυπηρετούμενους νοουμένου ότι θα λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης που εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Υγείας.
 • Οι Κρατικοί Παιδοκομικοί Σταθμοί παγκύπρια θα αναστείλουν τη λειτουργία τους.
 • Οι Βρεφοπαιδοκομικοί Σταθμοί και τα Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών παγκύπρια, που λειτουργούν είτε από Ιδιώτες, είτε από Μη Κυβερνητικούς Φορείς, θα αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι και την Κυριακή, 22 Μαρτίου 2020. 

16:10 Κύπρος — Αναστέλλονται εκδηλώσεις των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ για την 1η Απριλίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 – 1959, του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 και του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, στο πλαίσιο των εξαγγελθέντων μέτρων για περιορισμό του κορωνοϊού, αναστέλλονται οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν για την εθνική επέτειο και συγκεκριμένα:

 • η εθνική εκδήλωση  που προγραμματιζόταν να γίνει την 1η Απριλίου στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία»,
 • η διάλεξη στις 17 Μαρτίου 2020 στο οίκημα των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ με θέμα: «Η προσφορά του Παλαιχωρίου στον Αγώνα της ΕΟΚΑ»
 • η παρουσίαση βιβλίου «Της Κερύνειας η ΕΟΚΑ», του Ανδρέα Κελέσιη που θα γινόταν στις 20 Μαρτίου και
 • η εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου που θα γινόταν στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στις 23 Μαρτίου.

15:15 Κόσμος — Νέα τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ

Νέα τηλεδιάσκεψη των 27 υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προγραμματίστηκε για το απόγευμα σήμερα με αντικείμενο τον συντονισμό, την προώθηση των αποφάσεων των ηγετών των κρατών-μελών και την επιπλέον δράση για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

15:00 Κύπρος — Μεταφέρεται η τράπεζα αίματος του νοσοκομείου Λεμεσού

Η Τράπεζα Αίματος στο Νοσοκομείο Λεμεσού ανακοινώνει ότι έχει μεταφερθεί στην αίθουσα του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Χαβούζας σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους αιμοδότες που δεν προσέρχονται στο νοσοκομείο λόγω φόβου για τον κορωνοϊό. Σήμερα και αύριο η υπηρεσία θα εργάζεται μέχρι τις 8 το βράδυ και το Σάββατο μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι. Η τράπεζα αίματος απευθύνει έκκληση για προσφορά αίματος όλων των ομάδων.

15:50 Κόσμος — Διακοπή όλων των διοργανώσεων της Ευρωλίγκα

Η Ευρωλίγκα αποφάσισε τη διακοπή όλων των διοργανώσεων της, δηλαδή, της ομώνυμης (Euroleague) αλλά και του Eurocup λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες ημέρες.

14:44 Κύπρος — Έβδομο επιβεβαιωμένο κρούσμα

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε το υπουργείο Υγείας από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα κορωνοϊού, το έβδομο κατά σειρά. Πρόκειται για άτομο που είχε επιστρέψει πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο και το οποίο, αφού εκδήλωσε συμπτώματα, επικοινώνησε χθες με το τηλεφωνικό κέντρο 1420. Ενεργοποιήθηκαν άμεσα τα πρωτόκολλα, λήφθηκε δείγμα και αφού έγινε η εξέταση από το ΙΝΓΚ, διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικό στον ιό.


Το συγκεκριμένο άτομο βρίσκεται σε αυτό-περιορισμό και έχει ήδη αρχίσει η ιχνηλάτηση των επαφών του από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Το υπουργείο Υγείας απευθύνει εκ νέου έκκληση στους πολίτες να χρησιμοποιούν το τηλεφωνικό κέντρο 1420 μόνο  για την αναφορά συμπτωμάτων και όχι για πληροφορίες γενικής φύσεως.

14:40 Κόσμος — Εργαζόμενος στην ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση θετικος στον ιό

Tο πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού παρουσιάστηκε σήμερα σε εργαζόμενο της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ). Ειδικό συνεργείο απολυμαίνει τον χώρο, ενώ άρχισε η ιχνλάτηση των προσώπων που έρθει σε στενή επαφή με τον νοσούντα.
Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι σε σοβαρή κατάσταση με επιπλοκή πνευμονίας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα δυο διαγνωσμένα περιστατικά του ιού. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να λάβει εξιτήριο η 38χρονη επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Η γυναίκα εμφάνιζε ήπια συμπτώματα και ήταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Ως φορέας η 38χρονη μετέδωσε τον ιό σε αρκετά άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή, ανάμεσά τους ήταν και ο γιος της, που επίσης παρουσίασε ήπια συμπτώματα.

14:15 Κύπρος — Αρνητικό το ένα από τα δύο παιδάκια στο Μακάρειο 

Αρνητικό στον κορωνοϊό είναι το τετράχρονο αγόρι που εισήχθη χθες βράδυ στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία με ήπια λοίμωξη του αναπνευστικού και μπήκε σε καραντίνα καθώς ήρθε σε επαφή με κρούσμα του ιού που έχει επιβεβαιωθεί. Όπως ενημέρωσε ο διευθυντής της Παιδιατρικής Διευθυντή της Παιδιατρικής του Μακάρειου, τα αποτελέσματα του παιδιού έδειξαν πως είναι αρνητικό στον κορωνοϊό και εντός της ημέρας αναμένεται να λάβει εξιτήριο. Για τις επόμενες τρεις-τέσσερις ημέρες, το παιδί θα τεθεί υπό αυτοπεριορισμό στο σπίτι του.

13:10 Κόσμος — Κλείνει αεροδρόμιο στη Ρώμη

Κλείνει από αύριο το αεροδρόμιο της Ρώμης Τσιαμπίνο που εξυπηρετεί κυρίως πτήσεις εταιρειών χαμηλού κόστους, ενώ το αεροδρόμιο του Φιουμιτσίνο που εξυπηρετεί κυρίως διεθνείς πτήσεις θα περιορίσει τη δραστηριότητά του από την Τρίτη, ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία του. 

Στη Γαλλία, η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Ορλί και Ρουασί-Σαρλ-ντε-Γκολ στο Παρίσι, ανακοίνωσε ότι πιθανόν να κλείσει έναν από τους τρεις τερματικούς του Ρουασί για να μειώσει το κόστος καθώς σημειώνεται πτώση στις αεροπορικές μετακινήσεις εξαιτίας του ιού.

Στο αεροδρόμιο της νορβηγικής πρωτεύουσας Όσλο θα κλείσει ένας από τους αεροδιαδρόμους ανακοινώθηκε μέσα από τον δημόσιο σταθμό NRK. H Νορβηγία εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει αρκετά αεροδρόμιά της στο πλαίσιο των μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

12:45 Κύπρος — Έκτακτα μέτρα κατά κορωνοϊού

Έχοντας υπόψη τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω κορωνοϊού, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού προτρέπει τους καταναλωτές του που θέλουν να εξοφλήσουν το λογαριασμό τους να επιλέγουν την πληρωμή με πιστωτική κάρτα μέσω της JCC στη διεύθυνση: http://www.jccsmart.com. Αν είναι δυνατό οι επισκέψεις στα Ταμεία του ΣΥΛ να γίνονται για τις απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις. Για περισσότερες διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλέφωνο 25830000.

12:30 Κύπρος — Και νέα ύποπτα κρούσματα στη Λεμεσό

Σήμερα εξετάζονται άλλα 6 ύποπτα κρούσματα στο νοσοκομείο Λεμεσού και αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κύπρο μέχρι στιγμής είναι 6.

Στο μεταξύ, πριν από λίγο μεταφέρθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο παιδάκι 22 μηνών από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά το οποίο είχε υψηλό πυρετό. Μιλώντας στο Philenews, o διευθυντής του Μακαρείου, Ανδρέας Νεοφύτου, επιβεβαίωσε το περιστατικό, σημειώνοντας ότι θα εξεταστεί και θα ληφθεί δείγμα από το παιδάκι αν κριθεί απαραίτητο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδάκι είχε βρεθεί πρόσφατα στην Τουρκία. Στο Μακάρειο νοσηλεύεται και ένα αγοράκι ηλικίας τεσσάρων ετών καθώς ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοιού. Ο 4χρονος παρουσιάζει συμπτωματολογία ήπιας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού και πυρετό.

11:32 Κύπρος– Ολοκληρώθηκε η διευρυμένη συνεδρία της Διυπουργικής

Ολοκληρώθηκε μετά από δύο σχεδόν ώρες η διευρυμένη συνεδρία της διυπουργικής επιτροπής που συνήλθε το πρωί της Πέμπτης για τον κορωνοϊό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος θα απευθυνθεί με διάγγελμα στον λαό αύριο στις 20:15 και θα αναφερθεί σε όλα όσα αφορούν τόσο την προστασία των πολιτών όσο και τη στήριξη της οικονομίας, με τα οποία ασχολήθηκε και η σύσκεψη.

Όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί συνεχίζουν να ισχύουν και αύριο θα ανακοινωθούν τα όποια πρόσθετα μέτρα, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 Ερωτηθείς για το κλείσιμο οδοφραγμάτων από τις κατοχικές αρχές ο Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν έχει κάποια ενημέρωση.

Στις 12.00 ο υπουργός Παιδείας θα έχει στο Προεδρικό τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για να συζητήσουν τα μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού στον τομέα της παιδείας.

10:24 Κύπρος — Η Κίνα ξεπερνάει την κορύφωση της επιδημίας

Η Κίνα έχει πλέον ξεπεράσει την κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Μι Φενγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, καταγράφηκε χθες Τετάρτη μονοψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων (8), για πρώτη φορά αφότου άρχισαν να ανακοινώνονται δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση.

10:00 Κύπρος — Καλά στην υγεία τους τρία επιβεβαιωμένoι ασθενείς

Καλά στην υγεία τους είναι οι τρεις άνδρες, επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, που μεταφέρθηκαν χθες βράδυ και νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής ΟΚΥΠΥ Λάρνακας – Αμμοχώστου Γεώργιος Καροτσάκης, ανέφερε ότι «η κατάσταση της υγείας των ασθενών είναι καλή, το βράδυ κύλησε ομαλά, ήταν ευδιάθετοι και παρακολούθησαν τηλεόραση, ενώ δεν παρουσιάστηκαν οποιεσδήποτε επιπλοκές είτε οποιοδήποτε πρόβλημα».

09:30 Κύπρος — Τετράχρονο αγόρι με συμπτώματα στο Μακάρειο 

Ένα αγοράκι ηλικίας τεσσάρων ετών νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στη Λευκωσία, καθώς ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοιού. Παρουσιάζει συμπτωματολογία ήπιας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού και πυρετό, σύμφωνα με τον διευθυντή του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου Αβραάμ Ηλία. Ο κ. Ηλία σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε πως το παιδάκι εισήχθη χθες το βράδυ και κρίθηκε σκόπιμο να εισαχθεί στον θάλαμο αρνητική πίεσης στο Μακάρειο Νοσοκομείο για περαιτέρω αντιμετώπιση και διερεύνηση του περιστατικού.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία, πάρθηκαν δείγματα και αναμένεται εντός της ημέρας το αποτέλεσμα του ελέγχου.

09:00 Κύπρος — Συνεδριάζει η διυπουργική

Συνέρχεται από τις 8 και 45 το πρωί η διυπουργική επιτροπή για το θέμα του κορωνοϊού, σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τη συμμετοχη αρκετών μελών του Υπουργικού. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης και η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Παρόντες είναι επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγώτης Σεντώνας, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου Πέτρος Δημητρίου, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου Κυριάκος Κούρος και ο γραμματέας του Υπουργικού Θεοδόσης Τσιόλας.

O υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης συγκάλεσε σύσκεψη σήμερα στις 12:30 με τα οικονομικά επιτελεία κοινοβουλευτικών κομμάτων, με θέμα τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και τη λήψη μέτρων.

07:24 Κύπρος — Πολύωροι έλεγχοι της αστυνομίας στη Λεμεσό για επιβολή του διατάγματος για απαγόρευση των συγκεντρώσεων 

Πολύωρη εκστρατεία για επιβολή του διατάγματος του Υπουργικού Συμβουλίου με το οποίο απαγορεύεται η συνάθροιση άνω των 75 ατόμων, διεξήγαγε η αστυνομία στη Λεμεσό. 

Μέλη της αστυνομίας διενεργούσαν ελέγχους σε καφέ, κέντρα και άλλα υποστατικά από τις 5 χθες το απόγευμα μέχρι τις 4 τα ξημερώματα σε ολόκληρη την πόλη στο πλαίσιο του περί λοιμοκάθαρσης νόμου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έγινε μια καταγγελία που αφορούσε το Καζίνο στο Ζακάκι, καθώς εντός του υποστατικού βρέθηκε μεγαλύτερος αριθμός θαμώνων από τους 75 που προνοεί ο νόμος.

Μετά την καταγγελία, το υποστατικό εξέδωσε ανακοίνωση ότι θα συμμορφωθεί με το νόμο.

07:00 Κύπρος — Πρώτος νεκρός στην Ελλάδα από τον ιό

Έχασε τη μάχη τα ξημερώματα ο 66χρονος ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος με πολυοργανική ανεπάρκεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο.

O 66χρονος ήταν το 9ο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα και διαγνώστηκε πρώτος από τους 54 εκδρομείς που είχαν ταξιδέψει στους Άγιους Τόπους και βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Από τις 4 Μαρτίου, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός από την Αμαλιάδα νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίου.


06:50 Κόσμος — Στοπ σε όλες τις πτήσεις από Ευρώπη σε ΗΠΑ

Σε διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ (ξημερώματα Πέμπτης ώρα Κύπρου) ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για 30 ημέρες, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο Τραμπ διευκρίνισε ωστόσο ότι οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που αποφάσισε να επιβληθούν δεν αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (06:00 του Σαββάτου ώρα Κύπρου).

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο για πολίτες των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι όμως θα πρέπει προηγουμένως να υποβάλλονται σε εξετάσεις.