Του Κωνσταντίνου Νικολάου

Ένα κατοικίδιο για να ζήσει χρειάζεται, κυρίως, φαγητό και νερό, ένα φυτό χρειάζεται νερό και ήλιο, ένα αυτοκίνητο χρειάζεται σέρβις και πάει λέγοντας. Τίποτα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες.

Αυτό που δεν ανέφερα στα πιο πάνω παραδείγματα είναι η συντήρηση, που χρειάζεται ένα σπίτι, μια πολυκατοικία, ένα αθλητικό κέντρο ή ακόμη καλύτερα ένα γήπεδο.

Η αναφορά γίνεται συγκεκριμένα για το νέο γήπεδο της Λεμεσού, το οποίο έχει μετατραπεί σ’ ένα πολυσυζητημένο θέμα, τόσο για τον Λεμεσιανό, όσο και για τον Κύπριο γενικότερα. Λίγο οι αναβολές στην ανέγερση του και λίγο η κάκιστη κατάσταση που βρίσκεται το Τσίρειο, έχουν μετατρέψει την κατασκευή αυτού του γηπέδου απαραίτητη. 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, κυρίως μετά και την κατάθεση του θεμέλιου λίθου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κόσμος της Λεμεσού νιώθει πιο σίγουρος από ποτέ για το ότι θα έχει επιτέλους ένα νέο στολίδι στην πόλη του. Θυμίζουμε ότι το γήπεδο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Μάιο του 2022.

Το θέμα δεν είναι απλά να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο της Λεμεσού, αλλά να μην καταντήσει όπως το Τσίρειο και τις υπόλοιπες αθλητικές μας εγκαταστάσεις. Δηλαδή, οι υπεύθυνοι να μην αφήσουν τον χρόνο να προκαλέσει φθορές σε αυτό.

Είναι δεδομένο πως η κάθε χώρα που σέβεται τον αθλητισμό της οφείλει να έχει και τις κατάλληλες εγκαταστάσεις. Άλλωστε, καθόλου τυχαία δεν ήταν τα λόγια του προέδρου του ΚΟΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, που κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της αναβάθμισης του Γηπέδου «Αετού» στην οδό Σπερχειού στη Λεμεσό, τόνισε πως «η συντήρηση του γηπέδου είναι απαραίτητη».

Το θέμα στην Κύπρο είναι ότι διαχρονικά έχουν δαπανηθεί υπέρογκα ποσά για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, όμως, με την πάροδο του χρόνου αποδείχθηκε ότι έχουν γίνει τραγικά λάθη, όσον αφορά τη συντήρηση τους.

Η απόδειξη είναι η απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται αρκετοί αθλητικοί χώροι, οι οποίοι για να επανέλθουν σε επιθυμητά επίπεδα, απαιτείται η χορήγηση (και άλλων) εκατομμυρίων.

Το πιο «φρέσκο» παράδειγμα είναι το Αντώνης Παπαδόπουλος, το οποίο, όπως ανακοινώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, υποβιβάστηκε στην κατηγορία δύο της ΟΥΕΦΑ. Για να είμαστε δίκαιοι, όμως, η προσωρινή έδρα της Ανόρθωσης είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα περισσότερα γήπεδα που έχουμε στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ότι από τα εννέα γήπεδα που χρησιμοποιούνται στο πρωτάθλημα Cyta, μόλις τα τρία από αυτά μπορούν να φιλοξενήσουν Ευρωπαϊκούς αγώνες.

Για να μην μιλάμε μόνο για ποδόσφαιρο, θυμίζουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια αναβλήθηκαν αγώνες, που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν στο αθλητικό κέντρο «Σπύρος Κυπριανού», λόγω του ότι έμπαζε νερά!

Επίσης, μετά το σοβαρό ατύχημα που έγινε στον Ιππόδρομο, στον Άγιο Δομέτιο, πριν από μερικές εβδομάδες, ακολούθησαν δηλώσεις από προπονητές και αναβάτες, που είπαν ότι τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει γίνει σοβαρή επιδιόρθωση μέσα στο χώρο του στίβου.

Από τη στιγμή που πέφτουν οι υπογραφές για την κατασκευή κάποιου γηπέδου ή αθλητικού κέντρου θα πρέπει ταυτόχρονα να ορίζεται και ένα μακροχρόνιο πλάνο συντήρησης του, καθώς θα καταλήξουμε να έχουμε δεκάδες αθλητικές εγκαταστάσεις, που ενώ θα έχουν κοστίσει μια περιουσία θα μοιάζουν, στο τέλος, με ερείπια.

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6