Την ικανοποίηση της από το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Κύπρο, αφού έχουν επιτευχθεί πολύ υψηλά επίπεδα ανοσίας κατά του κορωνοϊού, εξέφρασε με δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου. Όσον αφορά τις συζητήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες για ενδεχόμενη λήψη τρίτης δόσης του εμβολίου, είπε πως «όπως όλα τα εμβόλια χρειάζονται επανάληψη, ακόμα και αυτά της παιδικής ηλικίας, έτσι και το συγκεκριμένο, αφού η ανοσία διαρκεί μέχρι ένα διάστημα».
Πρόσθεσε ότι «σήμερα στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται 42 ασθενείς με κορωνοϊό, έξι εκ των οποίων βρίσκονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας αφού χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση. Η νεαρότερη σε ηλικία ασθενής είναι 31 ετών και ο γηραιότερος 89, ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων στο Νοσοκομείο είναι τα 56 έτη, ενώ το ποσοστό των νοσηλευόμενων που δεν έχει εμβολιαστεί ανέρχεται γύρω στο 83%».
Ανέφερε ακόμα ότι «στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας νοσηλεύονται 10 ασθενείς, ενώ στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden στην Τερσεφάνου φιλοξενούνται 136 άτομα τα οποία θα παραμείνουν μέχρι την πλήρη αρνητικοποίησή τους».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Χατζηγιάννη είπε πως «οι επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο, ανησυχούν με το θέμα της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων όχι μόνο από τη μετάλλαξη Δέλτα του Covid-19 αλλά και τη νέα μετάλλαξη (Δέλτα-plus). Παρά το γεγονός ότι η αποδοτικότητα των εμβολίων απέναντι στη συγκεκριμένη μετάλλαξη μειώνεται όσο περνά ο καιρός, λόγω μείωσης της ανοσίας, εντούτοις πρέπει να σκεφτούμε πόσος κόσμος θα νοσούσε σοβαρά και ενδεχομένως να έχανε τη ζωή του, εάν δεν είχε εμβολιαστεί».
Σημείωσε ακόμα ότι «η αποδοτικότητα του εμβολίου που στις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊόύ, ήταν γύρω στο 99%, αυτό το διάστημα έχει μειωθεί στο 66%. Ωστόσο ακόμα και με αυτό το ποσοστό αποδοτικότητας των εμβολίων, δεν παύουν να είναι αποτελεσματικά, να προστατεύουν τον κόσμο και να σώζει ζωές».
Σύμφωνα με την κα. Χατζηγιάννη «ο κόσμος, ακόμα και ο εμβολιασμένος, που μπορεί να μεταδώσει τον ιό, καλείται να τηρεί τα μέτρα προστασίας, δηλαδή μάσκα και αποστάσεις οπουδήποτε και αν βρίσκεται. Την ίδια ώρα η Κύπρος βρίσκεται σε προνομιακή θέση γιατί το κοινό έχει την ευχέρεια και τη δυνατότητα να εμβολιαστεί, ενώ όσο πιο γρήγορα εμβολιαστεί ο πληθυσμός, πετυχαίνουμε το μέγιστο ποσοστό της επιθυμητής ανοσίας από τον ιό».
Ανέφερε ακόμα ότι «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το πρόγραμμα εμβολιασμού στην χώρα μας και έχουμε πετύχει πολύ καλά επίπεδα ανοσίας κατά του κορωνοϊού».
Σε άλλη ερώτηση η κα. Χατζηγιάννη απάντησε πως «αυτό που ανησυχεί στην Κύπρο, είναι τι θα γίνει τους χειμερινούς μήνες όταν θα ανοίξουν τα σχολεία Δημοτικής, Μέσης και Ανώτερης Εκπαίδευσης, με τους μαθητές να κλείνονται στις τάξεις και να έχουν περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες και υποχρεώσεις σε κλειστούς χώρους και σε συνθήκες συνωστισμού. Η κρίσιμη περίοδος θα είναι το χειμώνα όταν ο κόσμος θα κλειστεί στα σπίτια του, θα βρίσκεται γενικά σε πιο στενή επαφή με τους γύρω του και ενδεχομένως να υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία μεταδίδεται τάχιστα και σε νεαρής ηλικίας άτομα».