Με μεγάλη αγωνία ανέμεναν σήμερα τα δικηγορικά, ελεγκτικά και λογιστικά γραφεία, την νέα λίστα κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών για φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Κύπρο που παρείχαν διευκολύνσεις σε Ρώσους.

Στην λίστα που ανακοινώθηκε, περιλαμβάνονται πέντε φυσικά και οκτώ νομικά πρόσωπα από την Κύπρο. Τα  νομικά πρόσωπα δηλώνουν την ίδια έδρα, την ίδια διεύθυνση στην Λεμεσό.

Από το πρωί η Μεγάλη Βρετανία δημοσιοποίησε μια λίστα με 86 πρόσωπα στα οποία θα επιβάλει κυρώσεις για τον ίδιο λόγο. Στην λίστα ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, δεν φαίνεται να περιλαμβάνονται Κύπριοι.

Δείτε την λίστα εδώ.

Η λίστα των Αμερικανικών κυρώσεων βρέθηκε στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας από χθες βράδυ. Προσερχόμενος στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου σε εκδήλωση του ΚΟΑΠ, και ερωτηθείς σχετικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν προτίθεται να καλύψει κανέναν.

Ερωτηθείς για το θέμα των κυρώσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε ενημερωθεί χθες για κάποια φυσικά και νομικά πρόσωπα, από πλευράς της αμερικανικής και της βρετανικής Κυβέρνησης και αυτά τα δεδομένα θα αξιολογηθούν πολύ σοβαρά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας.

Θέλω, όμως, να στείλω ένα μήνυμα γιατί τις τελευταίες μέρες ακούω από κάποιους, λαμβάνω κάποια μηνύματα, κάποιοι μεμψιμοιρούν ότι δήθεν η Κυβέρνηση δέχεται αβασάνιστα τις αποφάσεις ξένων Κυβερνήσεων, των Αμερικανών, των Βρετανών, και ότι θέτουμε σε κίνδυνο τη σχετική βιομηχανία.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Δεν είμαι εδώ για να καλύψω κανέναν. Όταν και για όσους παραβιάζουν κυρώσεις και δημιουργούν πρόβλημα στο όνομα της χώρας και στην ίδια τη βιομηχανία, – γιατί έτσι δημιουργείται πρόβλημα στη βιομηχανία, θα πρέπει να ακολουθηθεί η νομική οδός. Ό,τι δίδεται στη Δημοκρατία θα αξιολογείται και, αν είναι στη βάση πραγματικών δεδομένων, θα λαμβάνονται μέτρα. Μόνο έτσι θα προστατεύσουμε μια σημαντική βιομηχανία της κυπριακής οικονομίας.

Όταν υπάρχει ένα σάπιο μήλο, για να συνεχίσω από κάποιο σχόλιο που άκουσα το πρωί, θα πρέπει να απομακρύνεται. Και επαναλαμβάνω, δεν είμαστε εδώ για να καλύψουμε κανένα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος».

Ερωτηθείς σε ποια βήματα θα προβεί η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το πρώτο είναι να αξιολογήσουμε τα δεδομένα, αν είναι πραγματικά δεδομένα να προβούμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες. Μόνο έτσι το όνομα της χώρας μας, η αξιοπιστία της συγκεκριμένης σημαντικής δραστηριότητας στην οικονομία μας θα διασφαλιστεί».