Οκτώ νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κύπρο ανακοινώθηκαν πριν από λίγο στην ενημέρωση που έκανε ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης. Όπως είπε, πρόκειται για:

– 2 άτομα που επέστρεψαν από ευρωπαϊκές χώρες, άρα πρόκειται για εισαγόμενες λοιμώξεις

– 4 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και

– 2 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται. 

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 132 (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις), εκ των οποίων τα 69 προέρχονται από επαφές. 

Σε ό, τι αφορά την κλινική κατάσταση των νοσούντων, ο Δρ Μάριος Λοΐζου, επιστημονικός διευθυντής της Διεύθυνσης Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ, είπε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο Μακάρειο ένα βρέφος τριών μηνών, για προληπτικούς λόγους, σε καλή γενική κατάσταση. Αποτελεί, είπε, επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος

Ακόμη, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 17 άτομα, τα δύο στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Πέντε ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι δύο στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και οι τρεις στη ΜΕΘ Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Η κατάστασή τους είναι κρίσιμη, αλλά σταθερή, ανέφερε ο επιστημονικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ. 

Όπως σημείωσε «η  δυνατότητα διασωλήνωσης και σωστής υποστήριξης σε ΜΕΘ των ασθενών με αναπνευστική ανεπάρκεια είναι αυτή που αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσής τους. Για αυτό και ο αγώνας που γίνεται για να δημιουργηθούν όσο το δυνατό περισσότερες κλίνες εντατικής και να εξοπλιστούν κατάλληλα». Και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε στο προσωπικό μας όλο τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό για να μπορέσει να εκτελέσει τα καθήκοντά του με όσο το δυνατό περισσότερη ασφάλεια».

«Κάτι το οποίο μας συγκινεί ιδιαίτερα είναι η μεγάλη εθελοντική προσφορά δωρεών προς τα νοσοκομεία ειδικά για εξοπλισμούς. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα, και είναι γνωστό. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εξεύρεση των απαραιτήτων λόγω της τρομακτικά μεγάλης παγκόσμιας ζήτησης, σαν αποτέλεσμα της ταχύτατης αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παγκόσμια σχεδόν 450,000 κρούσματα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα. Για αυτό, όπως είπα και χθες χρειαζόμαστε χρόνο. Μένουμε σπίτι, προστατευόμαστε, κερδίζουμε χρόνο, κατέληξε ο Δρ Λοΐζου.