Την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την πανδημία, το μέλλον του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και τις αυξημένες τιμές της ενέργειας και καταναλωτικών προϊόντων συζήτησαν μεταξύ άλλων οι Υπουργοί Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών της ΕΕ στο πλαίσιο της συνάντησης του Ecofin που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στις Βρυξέλλες.
 
Ειδικότερα, στην ατζέντα βρέθηκε το θέμα της χρηματοδότησης του προγράμματος NextGenerationEU για ανάκαμψη των οικονομιών της ΕΕ μετά την πανδημία, και η πορεία εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος και της στήριξης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στα κράτη μέλη μέσω δανείων και χρηματοδοτήσεων.
 
Κατά τη συνάντηση υιοθετήθηκαν και συμπεράσματα για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου σε σχέση με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στα συμπεράσματα, οι Υπουργοί Οικονομικών καλούν για την επαναφορά των ουσιωδών χαρακτηριστικών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου το 2022, και ειδικότερα τις εκθέσεις και τις εισηγήσεις για κάθε κράτος μέλος.
 
Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ακόμα «η ανάγκη να ληφθεί υπόψη η εν εξελίξει διαδικασία ανάκαμψης, οι αβεβαιότητες που αυτή εμπεριέχει και η εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
 
Το Ecofin απασχόλησαν ακόμα οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρισμού και κατ’ επέκταση των καταναλωτικών προϊόντων. Αντάλλαξαν απόψεις για την «εργαλειοθήκη» μέτρων που βρίσκονται στη διάθεση των κρατών μελών και της ΕΕ, την οποία κατέθεσε η Κομισιόν, και την οποία ήδη αρκετές κυβερνήσεις αξιοποιούν.
 
Οι Υπουργοί Οικονομικών αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία της οικονομίας της ΕΕ στον απόηχο της πανδημίας της COVID-19 και τις επιπτώσεις που έχουν οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης.
 
Συζήτησαν επίσης το μέλλον του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και τοποθετήθηκαν κατ’ αρχήν για τα επόμενα βήματα. Οι Υπουργοί θα επανέλθουν στο θέμα με στόχο την επίτευξη ευρείας συναίνεσης εν ευθέτω χρόνω.
 
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας Αντρέι Σίρτσελι υπογράμμισε εκ μέρους της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ πως οι Υπουργοί συμφώνησαν πως οι προσπάθειες για ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης αρχίζουν να έχουν αποτελέσματα.
 
«Τώρα είναι η ώρα να αναλογιστούμε το μέλλον της οικονομικής μας διακυβέρνησης. Σήμερα ανταλλάξαμε αρχικές απόψεις για το μέλλον της χρηματοοικονομικής πολιτικής» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος.
 
Οι Υπουργοί Οικονομικών εξέτασαν ακόμα μια σειρά νομοθετικών προτάσεων της Κομισιόν με αντικείμενο την πλήρη εφαρμογή των πολιτικών που εκκρεμούν στο πλαίσιο της συμφωνίας της Βασιλείας ΙΙΙ, και που περιλαμβάνουν μέτρα ενίσχυσης της ανθεκτικότητας, της εποπτείας και της διαχείρισης ρίσκου στον τραπεζικό τομέα.
 
Τέλος η Σλοβενική Προεδρία και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν ενημέρωσαν τους υπουργούς για τις συναντήσεις που είχαν στο πλαίσιο της συνάντησης των ΥΠΟΙΚ και των κυβερνητών των κεντρικών τραπεζών των G20, καθώς και την ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Οκτώβριο, ενώ εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου παρουσίασε την ετήσια έκθεσή του για την εφαρμογή του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2020.

Πηγή: ΚΥΠΕ