Διάφορες εκκρεμότητες έθεσε ως προτεραιότητα το Υπουργείο Παιδείας με στόχο την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Πέραν της έγκαιρης στελέχωσης των σχολείων με εκπαιδευτικό προσωπικό, υπάρχουν και τα πολυσυζητημένα ζητήματα της κτιριολογικής αναβάθμισης των σχολείων και της εγκατάστασης των κλιματιστικών, για τους θερμούς μήνες.

Όπως ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο Παιδείας, η Διεύθυνση των Τεχνικών Υπηρεσιών υλοποιεί κτηριακό προγραμματισμό και προβαίνει στη διεξαγωγή όλων των απαραίτητων εργασιών, με στόχο την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Στον προγραμματισμό περιλαμβάνονται έργα ανεγέρσεων, επεκτάσεων, αντισεισμικών και ενεργειακών αναβαθμίσεων, συντηρήσεων και βελτιώσεων των σχολικών κτηρίων.
Ειδικότερα, πριν την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου 2023-2024, υλοποιήθηκαν ή θα αποπερατωθούν, 13 έργα συνολικής δαπάνης €7,000,000. Έργα βελτιώσεων γίνονται μεταξύ άλλων στο Απεήτειο Γυμνάσιο και στο δημοτικό Αγρού, αλλά και στο δημοτικό σχολείο Τίμης στην Πάφο. Επίσης εκτελούνται έργα επέκτασης του γυμνασίου Ύψωνα και του δημοτικού σχολείου Γερμασόγειας.

Τα εργοτάξια θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς με την υλοποίηση άλλων 30 έργων συνολικής δαπάνης €142,000,000.

Τα σημαντικότερα έργα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, εστιάζονται στην Ανέγερση δύο Νέων Τεχνικών Σχολών σε Λεμεσό και Λάρνακα και στην Ανέγερση δύο Ειδικών Σχολών στον Απόστολο Λουκά και το Αναρρωτήριο Ερυθρού Σταυρού στη Λεμεσό. Με στόχο να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα υπερπληθισμού βρίσκονται σε εξέλιξη και τα έργα ανέγερσης/αντικατάστασης δημοτικών σχολείων στο Γέρι στην Λευκωσία και τον Ύψωνα και το Κολόσσι στην Λεμεσό.

Το Υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι για τη συνεχή βελτίωση και την αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων, σύμφωνα με τις ανάγκες που καταγράφονται, είναι επόμενο πάντοτε να βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες οικοδομικές εργασίες.

Όπως δήλωσε στον Σταθμό μας η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 405 σχολεία παγκύπρια, κάτι που εκτιμάται ότι θα μπορέσει να διευκολύνει την ενεργειακή υποστήριξη της τοποθέτησης κλιματιστικών.

Σημειώνεται ότι επιστολές στην Υπουργό Παιδείας απέστειλαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ εκφράζοντας ανησυχίες για τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται μέσα στον Σεπτέμβριο, ζητώντας ξεκαθάρισμα θέσεων από την κυβέρνηση για το θέμα των κλιματιστικών.