Οι Υπουργοί Εξωτερικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, κάλεσαν σήμερα τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί και να δώσει μια απάντηση στην κρίση στο Αφγανιστάν που θα εμποδίσει την περαιτέρω κλιμάκωσή της, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.
 
“Οι Υπουργοί Εξωτερικών της G7 καλούν τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί με μια κοινή αποστολή για να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης στο Αφγανιστάν”, τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της G7.
 
Οι Υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν επίσης από τους Ταλιμπάν να εγγυηθούν την “ασφάλεια” των ξένων και των Αφγανών που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν.
 
“Οι Υπουργοί της G7 κάλεσαν τους Ταλιμπάν να εγγυηθούν ασφαλή διέλευση στους ξένους πολίτες και τους Αφγανούς που θέλουν να φύγουν”. Υπογράμμισαν επίσης “την ανάγκη όλες οι πλευρές να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”.
 
“Οι Ταλιμπάν πρέπει να διασφαλίσουν ότι το Αφγανιστάν δεν αποτελεί τρομοκρατική απειλή για την διεθνή ασφάλεια”, προειδοποίησαν, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση ο Ντόμινικ Ράαμπ, η χώρα του οποίου ασκεί την περίοδο αυτή την προεδρία της Ομάδας των Επτά (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία).
 
Η συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών προηγήθηκε της διαδικτυακής συνόδου κορυφής των ηγετών της G7 για την κατάσταση στο Αφγανιστάν που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ – ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters