Δεκάδες πυρκαγιές που ξέσπασαν στη Χιλή έκαναν την κυβέρνηση της χώρας να επεκτείνει την εντολή έκτακτης ανάγκης σε άλλη περιοχή το Σάββατο, καθώς ο καύσωνας του καλοκαιριού περιπλέκει τις προσπάθειες για τον έλεγχο των πυρκαγιών που έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον σε 13 άτομα μέχρι στιγμής.

Η εντολή έκτακτης ανάγκης καλύπτει τώρα την περιοχή Λα Αραουκάνια, ακριβώς νότια της περιοχής Μπίο-Μπίο, η οποία είχε προηγουμένως τεθεί υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, και της γειτονικής Νούμπλε, που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της μεγάλης ακτογραμμής της νοτιοαμερικανικής χώρας στον Ειρηνικό. Οι τρεις περιοχές φιλοξενούν πολλά αγροκτήματα και δασικές εκτάσεις.

Την Παρασκευή, ένα ελικόπτερο υποστήριξης έκτακτης ανάγκης στη Λα Αραουκάνια συνετρίβη, σκοτώνοντας τον πιλότο του και έναν μηχανικό, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι αρχές ανέφεραν ότι 11 θύματα, συμπεριλαμβανομένου ενός πυροσβέστη, έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Σάντα Χουάνα στο Μπίο-Μπίο, που βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ελικόπτερα έχουν ρίξει επιβραδυντικά φωτιάς πάνω από μαινόμενες πυρκαγιές εν μέσω μεγάλων σύννεφων καπνού που προκαλούσαν προβλήματα την κυκλοφορία, ενώ οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούσαν να περιορίσουν τις φλόγες.

Οι διαταγές επιτρέπουν την ανάπτυξη στρατιωτών και πρόσθετων πόρων για την αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής.

Περίπου 40.000 εκτάρια έχουν καεί από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά την Παρασκευή, μια περιοχή μεγαλύτερη από την πόλη της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ.

Η εθνική δασική υπηρεσία CONAF ανέφερε το Σάββατο ότι δυνάμεις μάχονται κατά 80 από τις 231 συνολικά δασικές πυρκαγιές, ενώ 151 από αυτές είναι υπό έλεγχο.

Περίπου 24 πυρκαγιές έχουν χαρακτηριστεί σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού.

Πηγή: Reuters