Είχα παράξενο ύπνο τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου. Φαίνεται αναστατώθηκα από την αποκάλυψη ενός υπερσύγχρονου θαλάσσιου drone, φορτωμένου με 300 κιλά εκρηκτικά σε σπηλιά της Ζακύνθου. Ουκρανικής προέλευσης, λένε.
Τώρα, πως οι… έκρυθμες κι επικίνδυνες καταστάσεις που βιώνουμε, παίρνουν άλλη τροπή στα όνειρα, ούτε οι ονειροκρίτες μπορούν να το εξηγήσουν.
Δεν είναι δύσκολο, ένας εφιάλτης να σε αναστατώσει, να σου κόψει την ανάσα, να σε κάνει Tούρκο. Όταν, μάλιστα, απροσδόκητα, και με βάθος αιώνων εμφανιστούν μπροστά σου οι μεγάλοι μπουρλοτιέρηδες. Ο Κανάρης, ο Μιαούλης, ο πρώτος διδάξας Παπανικολής κι ο τελευταίος της σχολής πυρπολητών, κατά το όνειρο, ο Βολοντιμίρ!
Ο εφιάλτης σαν να με προετοίμαζε, με φωτιές καταστροφές, ανατινάξεις, με πρώτους στην γραμμή τους ιστορικούς μπουρλοτιέρηδες. Μυστικά την νύχτα προσέγγιζαν τα μεγάλα τουρκικά ή αιγυπτιακά πολεμικά πλοία, αγκίστρωναν το πυρπολικό πάνω τους του έβαζαν φωτιά, προκαλώντας το πανδαιμόνιο. Πολλές φορές δεν προλάβαιναν να φύγουν έγκαιρα. Γινόταν οι ίδιοι παρανάλωμα της αποκοτιάς τους. -Θυσία για την πατρίδα, έλεγαν οι εναπομείναντες.
-Έχει φινάλε το όνειρο; θα με ρωτήσετε. Ασφαλώς κι έχει, ιδιαίτερα όταν δεν ξυπνάς την ώρα που πρέπει από τον ύπνο σου.
-Τι σχέση έχει πάλι ο Ζελένσκι, με τους προγόνους πυρπολητές, και τα παλιά ιστιοφόρα πλοία που μετατρέπονταν σε πυρπολικά, με τα σύγχρονα οπλικά συστήματα;
Πρόλαβαν να μου εξηγήσουν οι θαλασσινοί καπετανέοι, αν θυμάμαι, ή μπορεί να πήρε κάποια απρόσμενη στροφή στο όνειρο, το θυμικό μου.
«Ένας μπουρλοτιέρης, εκτός από πυρπολητής καραβιών, μπορεί να γίνει μπουρλοτιέρης ψυχών, όπως, κατά την παράδοση, αποκαλούσαν τον Παπαφλέσσα, γιατί ξεσήκωνε τα πλήθη με τον ενθουσιασμό του για τον αγώνα». Μπουρλοτιέρης, όμως, είναι και εκείνος που αναστατώνει, βάζει μπουρλότο, δυναμιτίζει μια κατάσταση, σε εμπλέκει σε μεγάλους κινδύνους Γιατί εκτός από το να βάλουμε μπουρλότο, μπορεί και εμείς να γίνουμε μπουρλότο.
Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6

