Ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ Μαρκ Μάιλι μίλησε τηλεφωνικά την Πέμπτη με τον Ρώσο ομόλογό του στρατηγό Βαλέρι Γερασίμοφ, την πρώτη τους συζήτηση από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ο Μάιλι, Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού, και ο Γερασίμοφ, αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, «συζήτησαν αρκετά ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια που προκαλούν ανησυχία», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, χωρίς να δοθούν άλλες λεπτομέρειες, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του TV Zvezda, που ελέγχεται από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, η κλήση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Μάιλι και οι δυο τους μίλησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η τελευταία φορά που οι δυο τους μίλησαν τηλεφωνικά ήταν στις 11 Φεβρουαρίου, όταν η Ουάσιγκτον προειδοποιούσε δημόσια για τα ρωσικά σχέδια εισβολής στην Ουκρανία και ήλπιζε ότι οι προειδοποιήσεις της θα αποθάρρυναν τη Μόσχα να προχωρήσει.

«Δεν έχουν μιλήσει από τότε μέχρι σήμερα», είπε ο διοικητής Σον Ρίορνταν, εκπρόσωπος του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχαν τις πρώτες τους συζητήσεις από την έναρξη του πολέμου στις 13 Μαΐου, με το Όστιν να προτρέπει τους Ρώσους να εφαρμόσουν μια «άμεση κατάπαυση του πυρός».

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε αργότερα ότι η κλήση «δεν έλυσε συγκεκριμένα οξεία ζητήματα ούτε οδήγησε σε άμεση αλλαγή στο τι κάνουν ή τι λένε οι Ρώσοι».

Η κλήση ήρθε καθώς η Ουάσιγκτον εντείνει την υποστήριξη εξοπλισμών της για την Ουκρανία, με ένα νέο πακέτο βοήθειας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένεται να ψηφιστεί από το Κογκρέσο την Πέμπτη.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων)