Τους φιναλίστ για το φετινό Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης ανακοίνωσε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από κοινή συνεδρία των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και Ανάπτυξης (DEVE) ενόψει της Ολομέλειας της επόμενης εβδομάδας.
 
Οι υποψήφιοι είναι οι γυναίκες του Αφγανιστάν (προτάθηκαν από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους), η ηγετική μορφή της Ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι (προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και την ομάδα Renew) και η πρώην μεταβατική Πρόεδρος της Βολιβίας Ζανίν Άνιεζ (προτάθηκε από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές).
 
Για το βραβείο είχαν προταθεί, αλλά δεν βρίσκονται στην τελική λίστα και η ακτιβίστρια και υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Δυτική Σαχζάρα, Σουλτάνα Κχαγιά (προτάθηκε από την ομάδα της Αριστεράς), και η ΜΚΟ Global Witness (προτάθηκε από την ευρωβουλευτή Μαρί Τουσέιντ και ακόμα 42 συναδέλφους της) η οποία για πάνω από 25 χρόνια διερευνά και αποκαλύπτει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενέργειες αρνητικές για το περιβάλλον στις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, εξόρυξης και βιομηχανίας ξυλείας.
 
Ο νικητής του βραβείου θα επιλεγεί στις 20 Οκτωβρίου από την διάσκεψη των προέδρων (που αποτελείται από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων).
 
Το βραβείο θα αποδοθεί σε ειδική τελετή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έδρα του στο Στρασβούργο στις 15 Δεκεμβρίου.
 
Το Βραβείο Ζαχάρωφ απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε άτομα και οργανισμούς που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Το βραβείο έχει πάρει το όνομά του από τον Σοβιετικό φυσικό και αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ και συνοδεύεται από 50 χιλιάδες ευρώ.
 
Πέρσι, το βραβείο αποδόθηκε στη δημοκρατική αντιπολίτευση στη Λευκορωσία, την οποία εκπροσώπησε το Συμβούλιο Συντονισμού, που αποτελεί πρωτοβουλία γυναικών και αντρών ακτιβιστών και πολιτικών προσωπικοτήτων που αντιτάσσεται στο καθεστώς Λουκασένκα.
 
Το βραβείο απονεμήθηκε πρώτη φορά το 1988 στον Νοτιοαφρικανό ηγέτη Νέλσον Μαντέλα και (μετά θάνατον) στον Σοβιετικό αντιφρονούντα Ανατόλι Μαρτσένκο. Έκτοτε με αυτό έχουν βραβευτεί μεταξύ άλλων η Κούρδισσα πολιτικός Λεϊλά Ζανά, η Πακιστανή ακτιβίστρια για την εκπαίδευση των κοριτσιών Μαλάλα Γιουσούφζαϊ, ο Κουβανός πολιτικός αντιφρονούντας Γκιγιέρμο Φαρίνας, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Σαουδάραβας μπλόγκερ Ραΐφ Μπαντάγουι, ο Κονγκολέζος γιατρός και ακτιβιστής κατά της σεξουαλικής βίας Ντένις Μουκγουέγκε και ο Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί.

Πηγή: ΚΥΠΕ