Οι Γιατροί της Λεμεσού, Δρ Αργύρης Αργυρίου
Ο βίος και η πολιτεία των Κυπρίων και αλλοδαπών ιατρών κατά τους 18ον και 19ον αιώνα δεν έχει να επιδείξει σπουδαία πράγματα. Κι όμως, η δράσης τους, θεραπευτική και κοινωνική, ήταν μεγάλη. Ας μη ξεχνούμε, πως η Κύπρος ήταν το σταυροδρόμι μεταξύ ανατολής και δύσης και πως εδώ εμφανίζονταν συχνά κρούσματα επιδημικών νόσων, που πραγματικά αποδεκάτιζαν τον τόπο.
Από την άλλη, πολλοί ταξιδιώτες έμποροι και προσκυνητές, σταματούσαν στο νησί και χρειάζονταν συχνά περίθαλψη, ενώ στους στρατώνες ξεσπούσαν επιδημίες. Οι ιατροί βοηθούσαν ντόπιους και ξένους και περιέσωζαν ό,τι μπορούσαν. Αλλά και κοινωνικώς προσέφεραν, αφού μαρτυρείται πως πολλοί από αυτούς διετέλεσαν πρόξενοι ή προξενικοί πράκτορες, βοηθώντας έτσι τους ντόπιους, χωρίς να ξεχνάμε πως και στα χρόνια της Φραγκοκρατίας η προσφορά των Φράγκων ιατρών δεν ήταν μικρή.
Με την Αγγλοκρατία σιγά-σιγά άλλαξαν τα πράγματα προς το καλύτερο. Πιο έντονη και γνωστή υπήρξε η δράση των ιατρών τόσο στον θεραπευτικό όσο και στον πολιτικοκοινωνικό και εθνικό τομέα.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)