Οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος θα συμμετέχει στη σύνοδο, στο περιθώριο της, θα συναντηθεί την Παρασκευή με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Λευκωσία έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι κομβικής σημασίας για την παραχώρηση θετικής ατζέντας προς την Τουρκία, είναι η συμπεριφορά της στο Κυπριακό, σε συνδυασμό με τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Βαρώσι.

Στο μεταξύ κατά τις επαφές της με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ, η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέην Χολ Λουτ, συζήτησε χθες σειρά ιδεών οι οποίες στόχο έχουν να εξευρεθεί κοινό έδαφος για τα επόμενα βήματα προς τα εμπρός στο Κυπριακό.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά επανέλαβε την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε διάλογο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν αποδέχεται την ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων και προϋποθέσεων.

Πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης αναφέρουν ότι  διαπιστώνεται προσπάθεια να συμφιλιωθεί η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με τις τουρκικές απαιτήσεις, καθότι έχει διαφανεί πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν βλέπουν πώς αλλιώς μπορεί να εξευρεθεί κοινό έδαφος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είναι αποφασισμένος να επιμείνει στην προσπάθειά του στο Κυπριακό, παρά τη δυστοκία για νέα άτυπη πενταμερή διάσκεψη.

Πέραν των ευρωτουρκικών σχέσεων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προβεί σε απολογισμό της επιδημιολογικής κατάστασης και της κατάστασης στον τομέα των εμβολίων και θα συνεχίσει τις προσπάθειες συντονισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες θα αντιμετωπίσουν τυχόν άλλα εμπόδια που παραμένουν και σχετίζονται με το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Την Σύνοδο θα απασχολήσουν τέλος η οικονομική ανάκαμψη, η μετανάστευση και οι εξωτερικές σχέσεις, καθώς και οι σχέσεις με την Ρωσία.