Οι τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο αναμένεται ότι θα συζητηθούν αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Υπό την ίδια ενότητα, σημειώνεται, θα συζητηθούν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τα Δυτικά Βαλκάνια καθώς επίσης η Κλιματική Διπλωματία, ενόψει της επικείμενης Διάσκεψης COP26 που θα λάβει χώρα στη Γλασκώβη.

Νωρίτερα, τις εργασίες της συνόδου θα απασχολήσουν οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες του Κόλπου και οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξή τους, όπως και η Ανατολική Εταιρική Σχέση, ιδιαίτερα ενόψει και της ειδικής Υπουργικής συνάντησης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός Νοεμβρίου για προετοιμασία της Συνόδου κορυφής που θα ακολουθήσει τον επόμενο μήνα.

Το θέμα του Βαρωσίου θα τεθεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Σύνοδο Κορυφής στις 21 και 22 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας ζητά με επιστολή του στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού θα βρεθούν στο επίκεντρο της επικείμενης συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών με τον Ρώσσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρώφ, στην Μόσχα.