Η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Ιουλίου και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την πιθανή ανακοίνωση νέων τετελεσμένων από πλευράς Τουρκίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, Σίμο Ιωάννου.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της συνάντησης, που διήρκεσε μιάμιση ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο δήμαρχος Αμμοχώστου ανέφερε και συζητήθηκαν οι νέες ανησυχίες των Αμμοχωστιανών που ενισχύονται από τα έργα των κατοχικών Αρχών το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της περίκλειστης πόλης στο Βαρώσι.

Ο κ. Ιωάννου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε την αντιπροσωπία του Δήμου για τις επαφές που είχε με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την τελευταία επιστολή που απέστειλε για το θέμα ημερομηνίας 2 Ιουλίου.

Στην συνάντηση όπως είπε ο Δήμος ζήτησε από τον Πρόεδρο μέχρι την άφιξη του κ. Ερντογάν να υπάρχει ετοιμότητα για αντιμετώπιση κάθε πιθανής εξέλιξης ακόμα και για το απευκταίο σενάριο που οι Τούρκοι ζητήσουν από τους νόμιμους ιδιοκτήτες να επιστρέψουν στο Βαρώσι να επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση.
Αναφέρθηκε ακόμα ότι υπάρχει συνεννόηση και με την νομική υπηρεσία για προστασία της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων για να διατηρηθεί το status quo καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά αν χαθεί κι αυτό θα είναι η ταφόπλακα του Κυπριακού προβλήματος.

Ο Πρόεδρος θα συγκαλέσει το επόμενο διάστημα Εθνικό Συμβούλιο στο οποίο θα παραστεί και ο δήμαρχος Αμμοχώστου, ενώ ενημέρωσε ότι ασκείται πίεση προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε μια προσπάθεια να υπάρξει οικονομικό και πολιτικό κόστος προς την Τουρκία.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου ανέφερε ότι στις 19 Ιουλίου στις επτά το βράδυ στην Δερύνεια θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Βαρώσι, ώστε να σταλούν μηνύματα για επιστροφή των νόμιμων κατοίκων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού προβλήματος.