«Αυτό που ζούμε δεν το έχουμε ξαναδεί», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής στη συνέντευξη Τύπου για τους τρόπους με τους οποίους θα εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «δεν είναι υπερβολή να πω ότι είμαστε υποχρεωμένοι να χτίσουμε σε λίγες μέρες νέους κανόνες».

Τα μέτρα περιορισμού που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα στις 18:00, θα επιτρέπουν για πολύ συγκεκριμένους λόγους εξαίρεση, για την οποία θα δίνεται έγκριση διακίνησης για χρονικό διάστημα 3 ωρών από τον χρόνο της έγκρισης. Η έγκριση θα παρέχεται είτε με γραπτό μήνυμα SMS που θα αποστέλλεται στον αριθμό 8998 χωρίς χρέωση ή με συμπλήρωση των εντύπων. Υπάρχουν δύο έντυπα τα οποία μπορούν να συμπληρωθούν για σκοπούς διακίνησης: Το ένα συμπληρώνεται από τον εργοδότη ή τον αυτοεργοδοτούμενο, και το δεύτερο, που αφορά τη διακίνηση για απολύτως αναγκαίους προσωπικούς λόγους, συμπληρώνεται από τον ενδιαφερόμενο πολίτη, ως υπεύθυνη δήλωση.

Εξηγώντας τη διαδικασία εξασφάλισης κατ’ εξαίρεση διακίνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και ο υφυπουργός Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, τόνισαν ότι στην αρχή θα επιδειχθεί ελαστικότητα και οι έλεγχοι θα έχουν περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα μέχρι να γίνει αντιληπτή από τους πολίτες η νέα κατάσταση ζωής. Ταυτόχρονα τονίσθηκε ότι αν παρατηρηθεί κατάχρηση των εξαιρέσεων, τα μέτρα θα γίνουν ακόμα αυστηρότερα. Τόνισαν επίσης ότι αυτοί που προσπαθούν να καταχραστούν το σύστημα θα τύχουν της προβλεπόμενης τιμωρίας, δηλαδή της επιβολής προστίμου.

Η τιμωρία δεν είναι αυτοσκοπός, είπαν και ο στόχος είναι ένας και μόνο, να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού και να αντιμετωπισθεί η πανδημία, πρόσθεσαν οι κκ. Νουρής και Κόκκινος.

Η κατ΄ εξαίρεση άδεια θα δίνεται για τους επτά λόγους που αναφέρονται στο διάταγμα του υπουργού Υγείας στους οποίους θα προστεθούν εντός της ημέρας άλλοι δύο. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να ζητούν και να εξασφαλίζουν άδεια διακίνησης και για άλλες αδήριτες ανάγκες που ήταν αδύνατο να εντοπιστούν και να περιληφθούν στις τυποποιημένες μεθόδους αίτησης άδειας διακίνησης (λόγος 8). Για παράδειγμα, ένας αγρότης που θέλει να πάει στα χωράφια του, μπορεί να παρουσιάσει το έγγραφο εκταρικής επιδότησης.

Ο Υπουργός ανέφερε πως όλοι ξέρουν το διακύβευμα, «που δεν είναι άλλο από την υγεία και τη ζωή των δικών μας ανθρώπων και της οικογένειάς μας. 

Βρείτε τα σχετικά έντυπα μετακίνησης εδώ.

Διαδικασία αποστολής SMS

Διαδικασία αποστολής SMS στον αριθμό 8998, δωρεάν, για σκοπούς μετακίνησης:
Χ κενό, αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου, κενό, ταχυδρομικός κώδικας οικίας
Όπου Χ να αναγράφεται ο αριθμός (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 που αντιστοιχεί στον λόγο μετακίνησης του κάθε πολίτη, όπως περιγράφεται πιο κάτω:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή για αιμοδοσία ή επίσκεψη σε γιατρό

2. Μετάβαση σε κατάστημα για αγορά ή προμήθεια αγαθών/υπηρεσιών πρώτης ανάγκης

3. Μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

4. Απόλυτες αναγκαίες επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

5. Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού.

6. Μετακίνηση για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα και περιορίζονται σε γειτνιάζουσες περιοχές.

7. Μετάβαση σε τελετή (πχ κηδεία, γάμος, βάφτιση) από συγγενείς α’ και β’ βαθμού με την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων.

8. Οποιοσδήποτε άλλος σκοπός μετακίνησης που μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Μέσα σε 15 δευτερόλεπτα, θα έρχεται απάντηση έγκρισης ή μη, από τον ίδιο αριθμό.