Για άλλη μια φορά, σημειώθηκαν επεισόδια στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών «Πουρνάρα», στο οποίο λόγω της καθυστέρησης δημιουργίας κατάλληλων υποδομών από το κράτος τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίσουν να ζουν πάνω από χίλιοι μετανάστες, διαφορετικών εθνικοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με αριθμούς που κατατέθηκαν στη Βουλή, πριν από ένα χρόνο, ο αριθμός των αιτητών πολιτικού ασύλου ήταν δέκα φορές περισσότερος από αυτόν που προβλέπεται.

Τα σοβαρά επεισόδια αυτή τη φορά, ξέσπασαν αργά χθες το απόγευμα, από ομάδες Αφρικανών και Αράβων, που πιάστηκαν στα χέρια. Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Άλφα ο εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας στο Πουρνάρα, Στέφανος Σπανέας εξήγησε ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές τσακώθηκαν για μια μπάλα ποδοσφαίρου που είχε τρυπήσει, κατά τη διάρκεια του παιγνιδιού. Ακολούθησε πετροβολισμός και η κατάσταση εκτροχιάστηκε.

Με την έναρξη των επεισοδίων, σήμανε συναγερμός, στο σημείο έσπευσαν ισχυρές Αστυνομικές δυνάμεις, ενώ χρειάστηκε και η ρίψη δακρυγόνων για εκτόνωση της έντασης.

Για όσα έγιναν στο Πουρνάρα συνελήφθησαν μετά από μαρτυρίες, 33 πρόσωπα, τα οποία παραμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας, ενώ μέχρι τα ξημερώματα παρέμειναν στο σημείο Αστυνομικές δυνάμεις, υπό το φόβο νέων επεισοδίων.  Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε ότι εναντίον των συλληφθέντων διερευνώνται υποθέσεις οχλαγωγίας και συμπλοκής.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών, το θέμα απασχόλησε τον αρμόδιο Υπουργό από την Ισπανία όπου βρίσκεται για συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογο του Fernando Gómez για το μεταναστευτικό.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, έδωσε οδηγίες στην Υπηρεσία Ασύλου και έχουν μετακινηθεί επιπλέον εξεταστές αιτήσεων ασύλου από τα κεντρικά γραφεία, στο Πουρνάρα. Οι οδηγίες είναι μέχρι το τέλος της ημέρας να εξεταστούν οι αιτήσεις όλων των Νιγηριανών που εμπλέκονται στα ψεσινά επεισόδια, ώστε να συλληφθούν και να απελαθούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Αντωνίου ο οποίος επισήμανε μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ότι εξετάζεται η υπόθεση και για όσους διαφανεί ότι έχουν παραβιάσει τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για απέλαση τους.

«Κρατούμε μικρό καλάθι», δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς Χριστάκης Μελετιές, υποδεικνύοντας ότι τα ίδια λέχθηκαν και πέρυσι από τον προηγούμενο Υπουργό Εσωτερικών σε αντίστοιχα επεισόδια, αλλά δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση όσων ενεπλάκησαν στα επεισόδια και εν τέλει η απέλαση τους.