Ο ψευδόκοκκος … το έντομο που κατέστρεψε ολοκληρωτικά εκατοντάδες παπουτσοσυκιές στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και ακολούθως στην Λάρνακα και την Λευκωσία φαίνεται ότι οδεύει προς Λεμεσό.

Ακροατής μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Σταθμού μας, τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή, καθώς το φαινόμενο άρχισε να εντοπίζεται και στο Ζύγι και στο Μαρώνι.

Τα μέτρα προστασίας τα όποια μπορούν να λάβουν οι γεωργοί και το κοινό, εξήγησε με δηλώσεις του στο Κανάλι 6 ο ανώτερος λειτουργός του Τμήματος Γεωργίας, Λύσανδρος Λυσανδρίδης.

Ο κ. Λσανδρίδης ανέφερε ότι είναι μεγάλο το πρόβλημα με το συγκεκριμένο έντομο το οποίο ήρθε στην Κύπρο το 2016 από το Μεξικό. Είναι σημαντικό όπως είπε, να γνωρίζει ο κόσμος ότι το συγκεκριμένο έντομο έχει ιδιαίτερους αμυντικούς μηχανισμούς και παράγει μια κόκκινη τοξική ουσία κάτι που του δίνει μια προστασία από φυσικούς εχθρούς που υπάρχουν στο περιβάλλον. Επίσης, το άσπρο βαμβάκι που βγάζει το έντομο πάνω στο φυτό το προστατεύει από διάφορα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Οι γεωργοί και οι πολίτες που έχουν παπουτσοσυκιές, όπως ανέφερε ο κ. Λυσανδρίδης, μπορούν να κάνουν καλό κλάδεμα των φυτών τους, κάτι που δημιουργεί καλό αερισμό ώστε να περιορίζεται η ανάπτυξη του εντόμου.

Ακόμα, μπορεί να κόβονται οι βλαστοί (λεγόμενες «παπούτσες») και να θάβονται στο έδαφος. Μια καλή πρακτική, είναι το ξέπλυμα με πιεσμένο νερό, κάτι που θα προκαλέσει την πτώση των εντόμων στο έδαφος, όπου θα παραμείνουν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.

Το κοινό, θα πρέπει να είναι προσεκτικό σύμφωνα με τον λειτουργό του Τμήματος Γεωργίας, να μην μεταφέρει έμμεσα το έντομο, μέσω της μεταφοράς φυτικού υλικού ή καρπών από περιοχές όπου υπάρχει προσβολή  (επαρχίες Αμμοχώστου, Λάρνακας και Λευκωσίας).