Του Πόλυ Χαραλάμπους

Η μεγάλη συμφορά που έπληξε τον γειτονικό Λίβανο, ήταν φυσικό να προκαλέσει μεγάλη στεναχώρια και στον τόπο μας.

Δεν πρόκειται να κάνω τον ειδικό σε σχέση με τους λόγους και τα αίτια, που προκάλεσαν τη «μικρή Χιροσίμα» στη Βηρυτό, με τους εκκωφαντικούς θορύβους να ακούγονται μέχρι και σε κάποιες περιοχές της χώρας μας.

Θέλω λίγο να σταθώ σε μια άλλη… τάση, που καταγράφεται στα κοινωνικά δίκτυα τις τελευταίες ημέρες. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας, εμφανίζονται θετικοί στο ενδεχόμενο να έλθουν πρόσφυγες από τη γειτονική χώρα στο νησί μας. Πιο ευπρόσδεκτοι, ωστόσο, χαρακτηρίζονται από σημαντική μερίδα των συμπολιτών μας, οι Χριστιανοί.

Με το συμπάθιο αλλά, προσωπικά, δεν αντιλαμβάνομαι, αλλά ούτε και υιοθετώ τον «θρησκευτικό ρατσισμό», που κυριαρχεί σε μια μερίδα των Ελληνοκυπρίων κατοίκων της χώρας μας.

Δηλαδή, ανοίγοντας τα σύνορα στους πληγέντες γείτονες μας, θα τους ρωτάμε αν είναι Χριστιανοί ή Μουσουλμάνοι, πριν τους δώσουμε την «κάρτα» εισόδου στη χώρα μας;

Είναι θλιβερό, εν έτει 2020, να γίνεται διαχωρισμός των ανθρώπων από τον… Θεό, στον οποίο πιστεύουν. Ξεχνώντας ότι, κανένας άνθρωπος δεν αποφασίζει να φύγει από τον τόπο που γεννήθηκε, εκτός αν υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας.

Γνωρίζω ότι δημοσιοποιώντας τις παραπάνω σκέψεις θα βγουν μερικοί να μου διαμηνύσουν «να τους βάλω έσσω μου τους μουλλάες». Έχω συνηθίσει, όμως, σε τέτοιου είδους αντιδράσεις, όταν, κατά καιρούς, μπήκα στη διαδικασία να στηλιτεύσω ρατσιστικές συμπεριφορές – που συμβαίνουν συχνά − στον τόπο μας, με αναρτήσεις στο Facebook.

Καλό είναι, όμως, κάθε τόσο να υπενθυμίζουμε κάποια πράγματα, που δυστυχώς δεν είναι για όλους αυτονόητα. Ότι τους ανθρώπους, δεν τους διαχωρίζουμε από τη φυλή, την εθνικότητα, το χρώμα ή τη θρησκεία τους.

Το μόνο παρήγορο για ‘μένα είναι πως αρκετά νέα παιδιά, φαίνεται να μην έχουν τα «κολλήματα» και τη νοοτροπία των παλαιοτέρων. Ίσως επειδή συναναστρέφονται από μικρή ηλικία με συνομήλικους τους, που κατάγονται από άλλες χώρες ή πιστεύουν σε άλλους… Θεούς.

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6