Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Τεχεράνης και του Ριάντ θα μπορούσαν να αποκατασταθούν μέσω του διαλόγου, κατά την επίσκεψή του στον Λίβανο την Παρασκευή.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τους δεσμούς της με το Ιράν τον Ιανουάριο του 2016, μετά την επίθεση διαδηλωτών στην πρεσβεία της στην Τεχεράνη και στο προξενείο της στην πόλη Μασχάντ μετά την εκτέλεση από το Ριάντ του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ Νιμρ.

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό ότι ελπίζει πως «οι διπλωματικές αποστολές στην Τεχεράνη και το Ριάντ θα επαναλειτουργήσουν στο πλαίσιο του διαλόγου που πρέπει να συνεχιστεί μεταξύ των δύο χωρών».

Χαιρέτισε επίσης μια πιθανή προσέγγιση μεταξύ της σύμμαχου του Ιράν Συρίας και της Τουρκίας, μετά τη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας των δύο χωρών τον περασμένο μήνα.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές σε διάφορες συγκρούσεις στην περιοχή, μεταξύ άλλων στη Συρία.

Από τον Απρίλιο του 2021, το Ιράκ έχει φιλοξενήσει μια σειρά συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά οι συνομιλίες έχουν βαλτώσει τους τελευταίους μήνες και καμία συνάντηση δεν έχει ανακοινωθεί δημοσίως από τον Απρίλιο του 2022.

Το Ιράν ασκεί επιρροή στην πολιτική ζωή του Λιβάνου και του Ιράκ, όπου υποστηρίζει επίσης ένοπλες ομάδες.

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν συναντήθηκε την Παρασκευή με αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο ομόλογός του Αμπτάλα Μπου Χαμπίμπ και ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι.

Σε συνάντηση με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, συζητήθηκαν «οι πιθανές απειλές που προκύπτουν από τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης διεφθαρμένων ανθρώπων και εξτρεμιστών» στο Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη.

Στο Ισραήλ σχηματίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου η πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κίνηση αυτή προκάλεσε φόβους για αυξημένες εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακών ομάδων και για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Η φιλοκυβερνητική συριακή εφημερίδα Αλ Γουατάν ανέφερε ότι ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν επρόκειτο να επισκεφθεί τη σύμμαχο Δαμασκό το Σάββατο, σε μια εποχή που οι δεσμοί μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας θερμαίνονται.

«Είμαστε ευτυχείς για τον διάλογο που διεξάγεται μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας», δήλωσε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

«Πιστεύουμε ότι ο διάλογος αυτός θα πρέπει να έχει θετικές επιπτώσεις προς όφελος των δύο αυτών χωρών», προσέθεσε.

Η Άγκυρα υποστηρίζει εδώ και καιρό τους αντάρτες που αντιτίθενται στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αλλά μετά από μια δεκαετία και πλέον πολέμου που είδε τη Δαμασκό να ανακτά εδάφη με τη ρωσική και ιρανική υποστήριξη, οι δεσμοί μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας έχουν αρχίσει να αναθερμαίνονται.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι Υπουργοί Άμυνας της Συρίας και της Τουρκίας διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις-ορόσημο στη Μόσχα, την πρώτη τέτοια συνάντηση από το 2011.

Ο Άσαντ είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι μια προσέγγιση με τη μεσολάβηση της Μόσχας με την Τουρκία θα πρέπει να στοχεύει στο «τέλος της κατοχής» από την Άγκυρα τμημάτων της Συρίας.

Τη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών των τριών χωρών, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η συζητούμενη συμφιλίωση έχει θορυβήσει τους ηγέτες και τους υποστηρικτές της συριακής αντιπολίτευσης, οι οποίοι διαμένουν κυρίως σε τμήματα της εμπόλεμης χώρας που βρίσκονται υπό τον έμμεσο έλεγχο της Άγκυρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ