“Όλοι κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την καταπολέμηση του ιού” και “θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση μόνο εάν επιμείνουμε”, τόνισε σήμερα η αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου, απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Η Επίτροπος τόνισε στους ευρωβουλευτές ότι “θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μέρα και νύχτα, για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα εμβόλια φτάνουν στους πολίτες” και ξεκαθάρισε ότι “μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θέλουμε τον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων Ευρωπαίων”, με δίκαιο τρόπο, και το συντομότερο δυνατό σε όλους, σε όλα τα κράτη μέλη, δίκαια και ισότιμα, ανεξάρτητα από το μέγεθος.
Όπως επεσήμανε, συνολικά 26 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί στην Ευρώπη από τον Δεκέμβριο και περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί. “Ο ρυθμός εμβολιασμού μπορεί και πρέπει να αυξηθεί. Είμαστε σίγουροι και θα κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες”, τόνισε η Επίτροπος.
Η Επίτροπος υπενθύμισε ότι τρία θεμελιώδη σημεία που αποτελούν τη βάση της συζήτησής σήμερα:
Πρώτον, “ότι ήταν σωστό ότι εμείς οι Ευρωπαίοι αγοράσαμε μαζί το εμβόλιο – σε αλληλεγγύη”.
Δεύτερον, “ότι έχουμε ηθικό καθήκον να δείξουμε την ίδια αλληλεγγύη στους εταίρους της γειτονιάς μας και σε όλο τον κόσμο”.
Τρίτον, “ότι αντλούμε ήδη τα μαθήματα για το τι μπορούμε να βελτιώσουμε. Το ρυθμιστικό περιβάλλον, το βιομηχανικό οικοσύστημα, το λειτουργικό περιβάλλον και την προβλεψιμότητα”.
Επιπλέον, η αρμόδια Επίτροπος τόνισε σχετικά με τη διαφάνεια, ότι η η Κομισιόν πάντα προσπαθούσε “για όσο το δυνατόν περισσότερη διαφάνεια σε κάθε βήμα”. Όπως είπε “το οφείλουμε στα θεσμικά μας όργανα και στους πολίτες μας να είναι διαφανείς και υπόλογοι για τις αποφάσεις μας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα”.
Σημείωσε δε ότι “προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας, όπως ανέφερε η Πρόεδρος, θα προτείνουμε τη δημιουργία μιας ομάδας επαφής για τα εμβόλια. Αυτό θα επιτρέψει στην Κομισιόν και το Κοινοβούλιο να ανταλλάσσουν τακτικά απόψεις σχετικά με τα πιο πιεστικά ζητήματα, και το πιο σημαντικό, να συνεργαστούν για την εξεύρεση λύσεων”.
“Όπως γνωρίζετε, δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα θα θέλαμε για διαφάνεια. Η απόφαση, ωστόσο, δεν ήταν ποτέ στα χέρια μας μόνο, καθώς δεσμευόμαστε επίσης από ρήτρες εμπιστευτικότητας στις συμβάσεις”, ανέφερε η Επίτροπος.
“Ωστόσο, χαιρετίζω το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, μετά από τα αιτήματά μας, τρία από τα συμβόλαιά μας έχουν δημοσιοποιηθεί, αν και σε αναδιαμορφωμένες εκδόσεις, δηλαδή εκείνες των CureVac, AstraZeneca και χθες της Sanofi-GSK, ανακοινώνοντας ότι αύριο και το συμβόλαιο Johnson & Johnson θα διατεθεί στα μέλη του ΕΚ.
“Θα επιμείνουμε με τις άλλες εταιρείες προκειμένου να επιτύχουμε τη συμφωνία τους για να καταστήσουμε τις συμβάσεις μας διαθέσιμες στους βουλευτές του Κοινοβουλίου, και στο ευρύ κοινό, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και όσο το δυνατόν περισσότερο”.
“Όσον αφορά την παραγωγή εμβολίων και την παράδοση, υπάρχουν πολλά μαθήματα που πρέπει να αντληθούν από αυτήν τη διαδικασία. Δεδομένων των επιπτώσεων της κρίσης, είναι απολύτως φυσικό για όλους να περιμένουν μια ταχεία και απρόσκοπτη διάθεση εμβολίων. Και γι `αυτό ακριβώς επενδύσαμε σε όσο το δυνατόν ευρύτερο χαρτοφυλάκιο υποψηφίων εμβολίων και καθορίσαμε τον αριθμό των δόσεων και των προγραμμάτων παράδοσης αυτό το καλοκαίρι”, επεσήμανε.
Η Επίτροπος διαβεβαίωσε ότι βάσει της στρατηγικής για τα εμβόλια της ΕΕ, “έχουμε ενεργήσει όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε, για και για λογαριασμό και των 27 κρατών μελών, όσον αφορά την εξασφάλιση δόσεων, την επένδυση σε παραγωγική ικανότητα με εταιρείες και την έγκριση ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων”.
“Το ζήτημα δεν πότε μόνο οι τιμές. Ήταν για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας θα έχουν πρόσβαση στα ασφαλέστερα και πιο αποτελεσματικά εμβόλια, ότι θα έχουμε ισχυρές διατάξεις για τις διαδικασίες ευθύνης και φαρμακοεπαγρύπνησης”.
Τόνισε επιπλέον ότι η ΕΕ θα εστιάσει τώρα στο να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια θα φτάσουν στους πολίτες και στον υπόλοιπο κόσμο, το συντομότερο δυνατό και σε συνεργασία με εταιρείες για την εξάλειψη των σημείων συμφόρησης στην παραγωγή, καθώς και την προσαρμογή της παραγωγής εμβολίων για τις μεταλλάξεις.
“Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια άμεση απάντηση στην επείγουσα απειλή των μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Και αυτό που χρειαζόμαστε να προχωρήσει είναι η ικανότητα σε επίπεδο ΕΕ να παράγει εμβόλια ανεξάρτητα”.
“Από την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα Bio Defense Preparedness, την πρώτη μας δράση στο πλαίσιο της νέας αρχής έκτακτης ανάγκης για την υγεία, την ετοιμότητα και την ανταπόκριση (HERA”, ανακοίνωσε.
“Θα ξεκινήσουμε μια συνεργασία δημόσιου – ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη και κατασκευή εμβολίων σε κλίμακα, για να ανταποκριθούμε στην απειλή νέων μεταλλάξεων. Γνωρίζουμε ότι η ετοιμότητα είναι το παν. Αλλά η ετοιμότητα απαιτεί προοπτική, τόσο για την τρέχουσα κρίση, όσο και για τυχόν μελλοντικές”, ξεκαθάρισε.
“Υπάρχουν πολλά πιεστικά ζητήματα όσον αφορά τα εμβόλια και την κοινή μας αντίδραση στην πανδημία. Έχετε θέσει πολλά από αυτά σήμερα, και αναμφίβολα θα υπάρξουν περισσότερες προκλήσεις μπροστά μας. Η εμφάνιση νέων παραλλαγών αυξάνει μόνο την ανάγκη παροχής ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων στους πολίτες το συντομότερο δυνατό”, επεσήμανε.
Η Επίτροπος τέλος ζήτησε συνεργασία με το ΕΚ τονίζοντας ότι η ενότητα του σκοπού προσφέρει τον πιο σίγουρο δρόμο για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.