ΠτΔ: Τα οφέλη από την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα δώσει την άλλη διάσταση στους δήμους, έτσι που να λειτουργούν αυτόνομα και χωρίς να εξαρτώνται από τη χορηγία του κράτους, ανέφερε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τελώντας τα εγκαίνια της Α’ Δημοτικής Αγοράς Λεμεσού.

Όπως είπε σε χαιρετισμό του, «η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα δώσει την άλλη διάσταση στις τοπικές κυβερνήσεις, διότι οι δήμοι δεν είναι παρά οι τοπικές κυβερνήσεις. Απαιτείται, επιτέλους, να αποκτήσουν τη διοικητική και οικονομική τους αυτονομία, να μπορούν όσα οραματίζονται οι δήμαρχοι, τα δημοτικά συμβούλια, τα κόμματα, οι πολιτικές δυνάμεις, να τα υλοποιήσουν, να μην εξαρτώνται ούτε από τη χορηγία του κέντρου ούτε από την τυχόν εύνοια ή δυσαρέσκεια του όποιου θα βρίσκεται στην εξουσία».

«Για αυτό και καλώ για άλλη μια φορά τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν σε αυτό που ο λαός θέλει: Πρόοδο, αλλαγή, μια νέα αρχή που να δημιουργεί τις προοπτικές και προϋποθέσεις της τοπικής ανάπτυξης με βάση τα οράματα της τοπικής κοινωνίας και όχι με βάση τους σχεδιασμούς της κεντρικής εξουσίας» πρόσθεσε.

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Εφάμιλλη με τις ευρωπαϊκές η Αγορά της Λεμεσού

Σε σχέση με το έργο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για προσπάθεια που θα «συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη, στην αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής, της γεωργικής οικονομίας, γενικότερα να δώσει άλλες διαστάσεις στις προσπάθειες ανάπτυξης μιας κοσμοπολίτικης πόλης, όπως έχει εξελιχθεί η Λεμεσός».

«Και πραγματικά χαίρομαι και θέλω να ευχαριστήσω την υπεύθυνη εταιρεία για την εξαίρετη δουλειά που έχουν επιτελέσει. Είναι ένα κόσμημα, μοιάζει με αγορές που συναντούμε σε ευρωπαϊκές πόλεις και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει εντάξει στα μέρη περιήγησης και την αγορά Λεμεσού ή το παντοπωλείο, όπως ήταν γνωστό» ανέφερε.

Όπως είπε, κάθε προσπάθεια γίνεται με στόχο την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών, εκφράζοντας τη χαρά του για την υλοποίηση έργων στην πόλη και την επαρχία. «Ως ένδειξη της άριστης συνεργασίας και του πόσο η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συμπαρασταθεί στα έργα που ο δήμος προγραμματίζει θα ήθελα να αναφερθώ στα 197 έργα ύψους 591 εκ. ευρώ που είτε εκτελέστηκαν είτε βρίσκονται υπό εκτέλεση ή προγραμματισμό υλοποίησης. Τα 31 αφορούν τον Δήμο Λεμεσού, με συνολική δαπάνη πέραν των 127 εκ ευρώ. Μιλούν από μόνα τους τα ποσά και τα έργα. Και τα έργα για να εκτελεστούν χρειάζεται ετοιμότητα από πλευράς των δημοτικών Αρχών και οφείλω να πω ότι έργα που εξαγγέλθηκαν το 2015 ή το 2017 στη Λεμεσό και στην Πάφο υλοποιούνται, στη Λευκωσία επίσης, στο Παραλίμνι και στην Αγία Νάπα εξίσου» σημείωσε.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι μέσα από τη συνεργασία του δήμου με την ιδιωτική πρωτοβουλία, δημιουργήθηκε ένα σημαντικό έργο για την πόλη. «Το παντοπωλείο, η πρώτη Αγορά της Λεμεσού η οποία υπολειτουργούσε τα τελευταία χρόνια, γέμισε πάλι με κόσμο, με ζωή» ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης. Από πλευράς του ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Prosperity Group που ανέλαβε το έργο, Πάνος Αλεξάνδρου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μετά από 103 χρόνια λειτουργίας της η Αγορά της Λεμεσού, έχει αποκτήσει την παλιά της αίγλη.