Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της έκτακτης σύσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 12 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, για το θέμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Μεγάλη Βρετανία σε φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Κύπρο.

Της σύσκεψης προεδρεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και συμμετέχουν ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και οι Υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών αλλά και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Η παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, σχετίζεται και με την έναρξη της διαδικασίας για πάγωμα ή κλείσιμο λογαριασμών Ρώσων πελατών Κυπριακών τραπεζών, κάτι που αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της Ρωσικής έκδοσης του περιοδικού Forbes.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο οι Κυπριακές αρχές είχαν ενημερωθεί τρείς μέρες πριν την επιβολή κυρώσεων και μάλιστα είχε παραδοθεί και σχετική λίστα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε επικοινωνία με στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης, δηλώνοντας την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης για συνεργασία στο θέμα. Άλλωστε σε χθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η πρόθεση είναι ξεκάθαρη να μην επιτραπούν φαινόμενα που εκφεύγουν του πλαισίου των κυρώσεων που έχουν αποφασιστεί ειδικότερα από πλευράς ΕΕ.

Αντικείμενο συζήτησης στην σύσκεψη αναμένεται ότι θα είναι σειρά δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο και κυρίως το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, ότι Κυπριακός λογιστικός οίκος συνεργάστηκε με Ρώσους επιχειρηματίες – ολιγάρχες με σκοπό την παράκαμψη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Η ίδια εταιρεία και ο διευθύνων σύμβουλος της, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχαν βοηθήσει με παρόμοιο τρόπο τον Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Για το θέμα είχαμε μια πρώτη αντίδραση από τον Σύνδεσμο Λογιστών. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πιερής Μάρκου δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι η Κύπρος εφαρμόζει τις κυρώσεις που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εάν χρειαστεί θα γίνει έλεγχος στη βάση νομικών συμβουλών, τόσο για τον συγκεκριμένο λογιστικό οίκο, αλλά και για άλλα μέλη του Συνδέσμου, εάν έχουν παρέχει διευκολύνσεις σε άτομα που βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων.