Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε το πρωί, το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου Λευκωσίας, μαζί με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερσίν Τατάρ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο κ. Τατάρ ξεναγήθηκαν στους χώρους των εγκαταστάσεων του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου από τα τρία Μέλη της ΔΕΑ και ενημερώθηκαν εκτενώς για τις εργασίες της Επιτροπής, για το σημείο, όπου βρίσκονται αυτές, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Μετά την επίσκεψη, στην παρουσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο  Σεργκέι Ιλαρίονοφ, επικεφαλής και συντονιστής του Γραφείου των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, προέβη στην ακόλουθη δήλωση στα ΜΜΕ:

« Σήμερα, 28 Ιουλίου, 2023, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Α.Ε. κ. Ερσίν Τατάρ και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, Α.Ε. κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκαν το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο (ΔΕΑ), όπου έτυχαν ενημέρωσης για τη συνεχιζόμενη εργασία της Επιτροπής.

Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους στην αποτελεσματική εργασία της Επιτροπής για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο, την αναγνώριση και εκτίμηση τους για τη δουλειά που διεξάγεται από τα  μέλη της Επιτροπής, το προσωπικό του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου και όλου του προσωπικού που εμπλέκεται στο αξιόλογο έργο της Επιτροπής.

Επαναβεβαίωσαν την πεποίθηση τους ότι η ΔΕΑ διεξάγει ξεκάθαρα μια ανθρωπιστική εργασία, έδωσαν έμφαση στη σημασία της αποσύνδεσης της ΔΕΑ από πολιτικά ζητήματα, και κάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους να μην πολιτικοποιούν αυτό το κρίσιμης σημασίας έργο.

Και οι δύο ηγέτες κάλεσαν όσους κατέχουν πληροφορίες για πιθανούς τόπους ταφής να τις μοιραστούν με τη ΔΕΑ, υπενθύμισαν στους μάρτυρες ότι μπορούν να ζητήσουν εμπιστευτικότητα για οποιαδήποτε πληροφορία παρέχουν, αφού οι αξιόπιστες πληροφορίες μπορούν να επιταχύνουν την όλη διαδικασία εντοπισμού, εκταφής και ταυτοποίησης λειψάνων αγνοουμένων.

Υπογράμμισαν την ανάγκη να συνεχίσουν αδιάκοπα τις προσπάθειες για εντοπισμό και ταυτοποίηση όλων των αγνοουμένων.

Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη συναντίληψη τους ότι η ευθύνη της ΔΕΑ τίθεται πρωτίστως έναντι των οικογενειών  των αγνοουμένων, αφού προσφέρει ένα τέλος για τις επηρεαζόμενες οικογένειας μέσα από την επιστροφή των λειψάνων των αγαπημένων τους προσώπων, για πρέπουσα ταφή, σύμφωνα με τις δικές τους θρησκευτικές παραδόσεις και πρακτικές».

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και ο Διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Μενέλαος Μενελάου.