Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου για τις 11 το πρωί της 4ης Οκτωβρίου, συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκοπεύει να συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, την άτυπη τριμερή, που πραγματοποιήθηκε εκεί και τις επαφές γενικότερα που είχε κατά την παραμονή του στην αμερικανική μεγαλούπολη, ο κ. Πελεκάνος είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για τις 11:00 της Δευτέρας, 4 Οκτωβρίου.

Ανέφερε πως κατά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προβεί σε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό που έχουν προκύψει μετά από την προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και θα ακούσει τις απόψεις των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Σλοβενία όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε από την ΕΕ, “στη σύνοδο κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, που θα γίνει στο Brdo pri Kranju, υπό την αιγίδα της Σλοβενικής Προεδρίας της ΕΕ, θα λάβουν μέρος ηγέτες από τα κράτη μέλη της ΕΕ και την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και το Κόσοβο”.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ θα προεδρεύσει της Συνόδου Κορυφής. Την ΕΕ θα εκπροσωπήσουν τόσο ο κ. Μισέλ όσο και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στις 5 Οκτωβρίου, την παραμονή δηλαδή της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να παρακαθίσουν σε ανεπίσημο δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Εξάλλου στις 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.