Η Κυβέρνηση έχει αντιδράσει αμέσως στην ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει navtex σε θαλάσσιο χώρο δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την έκδοση αντι-navtex, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την τέλεση του ετήσιου Μνημόσυνου του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, στην Ιερά Μονή Παναγίας του Μαχαιρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει τις ενέργειες αυτές από πλευράς Τουρκίας και αν βοηθούν στο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «σίγουρα δεν βοηθούν, είναι μια συνήθης τακτική που γίνεται από την Τουρκία, ούτε την υποβαθμίζω ούτε την υποτιμώ, και είναι για αυτό τον λόγο που αντιδράσαμε αμέσως».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι επαφές με την Κυπριακή Δημοκρατία για τη δημιουργία του θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα και ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια εξέλιξη επ’ αυτού του θέματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τις προηγούμενες μέρες ήταν στην Κύπρο μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ακριβώς για αυτό τον λόγο.

Συζητάμε με τις ΗΠΑ και ελπίζω σύντομα να μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι συγκεκριμένο».

Ερωτηθείς αν από τα οδοφράγματα μπορούν να περάσουν κάποιοι στις ελεύθερες περιοχές ανεξαρτήτως αν έχουν έρθει παράνομα στο νησί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι, γίνονται σχετικοί έλεγχοι, έχουν ενοποιηθεί πλέον τα συστήματα και του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ήταν μια αδυναμία που υπήρχε και έχει ληφθεί μια τέτοια απόφαση πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο».