Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να επιτρέψει την άνθηση της παράνομης παραγωγής ναρκωτικών, ενώ το μέλλον της αγοράς οπίου εξαρτάται από τη μοίρα του κατεστραμμένου από την κρίση Αφγανιστάν, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη τη Δευτέρα.

Προηγούμενη εμπειρία από τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία δείχνει ότι οι ζώνες συγκρούσεων μπορούν να λειτουργήσουν ως «μαγνήτης» για την παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών, τα οποία μπορούν να παρασκευαστούν οπουδήποτε, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή του το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

«Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μεγαλύτερο όταν η περιοχή της σύγκρουσης βρίσκεται κοντά σε μεγάλες καταναλωτικές αγορές», σημειώνεται.

Το UNODC είπε ότι ο αριθμός των κατασχεθέντων εργαστηρίων αμφεταμινών στην Ουκρανία αυξήθηκε από 17 το 2019 σε 79 το 2020, τον υψηλότερο αριθμό κατασχεθέντων εργαστηρίων που αναφέρθηκε σε οποιαδήποτε χώρα το 2020.

Η ικανότητα της Ουκρανίας να παράγει συνθετικά ναρκωτικά θα μπορούσε να αυξηθεί καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει αστυνομία να κυκλοφορεί και να σταματά τα εργαστήρια» σε ζώνες συγκρούσεων, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ειδικός του UNODC Angela Me.

Η έκθεση σημείωσε επίσης ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να μετατοπίσει και να διαταράξει τις οδούς διακίνησης ναρκωτικών, με υποδείξεις ότι η διακίνηση στην Ουκρανία έχει μειωθεί από τις αρχές του 2022.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν — το οποίο παρήγαγε το 86% του παγκόσμιου οπίου το 2021 — θα διαμορφώσει την ανάπτυξη της αγοράς οπιούχων, προστίθεται στην έκθεση του ΟΗΕ.

Αναφέρεται επίσης ότι η ανθρωπιστική κρίση της χώρας θα μπορούσε να δώσει κίνητρο για την παράνομη καλλιέργεια παπαρούνας οπίου, ακόμη και όταν οι αρχές των Ταλιμπάν απαγόρευσαν την πρακτική αυτή τον Απρίλιο.

«Οι αλλαγές στην παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν θα έχουν επιπτώσεις στις αγορές οπιούχων σε όλες σχεδόν τις περιοχές του κόσμου», ανέφερε ο ΟΗΕ.

Υπολογίζεται ότι 284 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν χρήση ναρκωτικών το 2021, ή ένας στους 18 ανθρώπους παγκοσμίως μεταξύ 15 και 64 ετών, σύμφωνα με την έκθεση.

Το ποσοστό ήταν 26% υψηλότερο από το 2010, με την αύξηση του πληθυσμού να ευθύνεται μόνο εν μέρει για την αλλαγή.

Η παραγωγή κοκαΐνης σκαρφάλωσε σε νέο ρεκόρ το 2020 στους 1.982 τόνους.

Αν και οι περισσότεροι καταναλωτές ναρκωτικών ήταν άνδρες, η Me είπε ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν σε μεγάλο βαθμό διεγερτικά τύπου αμφεταμίνης και υποεκπροσωπούνταν στη θεραπεία.