Τις παράνομες τουρκικές ενέργειες επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με την στάση της Άγκυρας στις πολιτικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, κατήγγειλε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, με επιστολή του προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που σημειώθηκαν από την Τουρκία κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.
 
Η επιστολή κυκλοφόρησε, με ημερομηνία 27 Μαΐου, τη Δευτέρα, ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
Σημείωσε πως οι λεγόμενες `πραγματικότητες επί του εδάφους` είναι στην πραγματικότητα η κατάσταση που δημιούργησε η Τουρκία στην Κύπρο μέσω της χρήσης βίας, κατά παράβαση του άρθρου 2 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της στρατιωτικής κατοχής του ενός τρίτου της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και οι επακόλουθες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος επεσήμανε ότι δυστυχώς, αυτή η τουρκική αντίληψη οδήγησε την άτυπη συνάντηση πέντε συν ένα για την Κύπρο (Γενεύη, 27-29 Απριλίου 2021) σε αβέβαιο τέλος.

Εξίσου ανησυχητικό, χαρακτήρισε ο κ. Χατζηχρυσάνθου το γεγονός ότι η Τουρκία αγνόησε την έκκληση του Γενικού Γραμματέα προς όλα τα μέρη στη Γενεύη να απέχουν από μονομερείς πράξεις οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση και προχώρησε πρόσφατα στον διορισμό ενός λεγόμενου «προξένου» στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου.
 
Ωστόσο, επεσήμανε  αντί συμμόρφωσης με αυτά τα ψηφίσματα, η Τουρκία συνεχίζει εσκεμμένα να παραγνωρίζει το διεθνές δίκαιο, επιταχύνοντας τα παράνομα σχέδια και ενέργειές της στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων και υπονομεύοντας τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω της επιθετικής συμπεριφοράς και της ρητορικής της. Και παραθέτει ως πειστήριο απόσπασμα από ομιλία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε Τούρκους νέους, με αφορμή την Ημέρα της Νεολαίας και του Αθλητισμού, στις 19 Μαΐου.
 
Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν περιοριζόταν στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά ήταν παντού» και ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο έκανε βήματα στην Παλαιστίνη, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Ιράκ, ανέφερε ο κ Χατζηχρυσάνθου.