Εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί με τις συνεχιζόμενες ταραχές στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε τελικά την προγραμματισμένη από καιρό επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία. Την αναβολή της επίσκεψης επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το γραφείο το προέδρου της Ομοσπονδιακής Γερμανίας το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι συναντήσεις του γάλλου προέδρου με τον γερμανό καγκελάριο είναι πολύ πυκνές, ωστόσο, η επίσημη επίσκεψη του Μακρόν θα ήταν η πρώτη γάλλου προέδρου τα τελευταία 23, από το 2000 που είχε επισκεφθεί επισήμως τη Γερμανία ο τότε πρόεδρος Ζακ Σιράκ. Υπό την έννοια αυτήν η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Μακρόν θα ήταν πλήρης συμβολισμών για τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας.

Το πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης θα ξεκινούσε από αύριο Κυριακή το βράδυ από το Λούντβιγκσμπουργκ και θα συνεχίζονταν τη Δευτέρα και την Τρίτη με σταθμούς το Βερολίνο και τη Δρέσδη.

Σήμερα Σάββατο Σταϊνμάιερ και Μακρόν είχαν τηλεφωνική συνομιλία, στην οποία ο γάλλος πρόεδρος ζήτησε να αναβληθεί η επίσκεψή του. «Ο γερμανός πρόεδρος λυπάται για την αναβολή και κατανοεί πλήρς την κατάσταση στη γειτονική χώρα» αναφέρει ανακοίνωση της γερμανικής προεδρίας. «Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στη Γαλλία και ελπίζει ότι θα σταματήσει η βία στους δρόμους το συντομότερο δυνατόν».

Ο γάλλος πρόεδρος ανέβαλε την επίσημη επίσκεψή του εκτιμώντας ότι είναι ακατάλληλη η χρονική συγκυρία. Την ώρα που καίγονται σπίτια και αυτοκίνητα στη Γαλλία ο πρόεδρος θα φωτογραφίζονταν στην επίσημη δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο Bellevue στο Βερολίνο και σε πλοιάριο με τον γερμανό καγκελάριο. Η επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε ευθετότερο χρόνο.

Πηγή: ertnews.gr