Αναζωπυρώθηκαν οι αντιδράσεις από κοινότητες και δήμους – Πρόθεση να φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκφράζει ο κοινοτάρχης Επισκοπής

Ποικίλες αντιδράσεις έφερε η χθεσινή απόρριψη από την πλειοψηφία της Βουλής της αναπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας για τους νόμους της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Δήμοι και κοινότητες και φορείς της αυτοδιοίκησης αναμένουν πλέον την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος έχει την συνταγματική επιλογή να αναφέρει τους νόμους στο Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι που εκτιμάται ότι θα θέσει την όλη προσπάθεια στον πάγο.
Οι πρώτες πληροφορίες από πλευράς κυβέρνησης, αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι πως Πρόεδρος Αναστασιάδης θα υπογράψει τους προσφάτως ψηφισθέντες νόμους, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο στην έναρξη της υλοποίησης της μεταρρύθμισης μετά από δέκα χρόνια συζητήσεων.
Σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων πάντως αναζωπυρώθηκαν κάποιες διαφωνίες και αντιδράσεις για τις συνενώσεις.
Σε δηλώσεις του στο Κανάλι 6 ο κοινοτάρχης Επισκοπής Λεύκιος Προδρόμου αναφέρει ότι προγραμματίζεται διαμαρτυρία για να εκφραστεί διαφωνία με συνένωση της κοινότητας με τον νέο δήμο Δυτικής Λεμεσού και προειδοποιεί ότι θα φτάσουν μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι νομικά μέτρα εναντίον των συνενώσεων εξετάζει και ο δήμος Αγλαντζιάς στην Λευκωσία
Ετοιμότητα για της μεταρρύθμισης εξέφρασε σε δηλώσεις του στον Αντ1 ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας σημειώνοντας ότι οι πλειοψηφία των δήμων είναι έτοιμη να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα δύο χρόνων για την υλοποίηση των συνενώσεων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης ανέφερε ότι αναμένουν την αντίδραση του Προέδρου προκειμένου να προχωρήσει η μεταρρύθμιση.