Αν και η πανδημία του COVID-19 έχει περάσει σε μια νέα, λιγότερα οξεία φάση, «ο ιός είναι ακόμα μαζί μας – κυκλοφορεί, μολύνει και μεταλλάσσεται συνεχώς», τόνισε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας ενώπιον της ειδικής επιτροπής για τα διδάγματα της πανδημίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα δεν βρισκόμαστε στο σημείο όπου ήμασταν πριν δύο χρόνια», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλία της η Επίτροπος, τονίζοντας ότι το δίδαγμα είναι πως οι κρίσεις αυτές αντιμετωπίστηκαν από τους Ευρωπαίους από κοινού.

«Η πραγματική δοκιμασία, ωστόσο, θα είναι η επόμενη κρίση. Ζούμε στην εποχή των πανδημιών. Δεν ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη κρίση. Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου.

Η κ. Κυριακίδου μιλούσε στην πρώτη συνάντηση της νέας ειδικής 38μελης επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «πανδημία COVID-19: άντληση διδαγμάτων και συστάσεις για το μέλλον» η οποία συστάθηκε μετά από σχετική απόφαση της Ολομέλειας τον Μάρτιο.

Όπως υπογράμμισε η Επίτροπος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει πλέον να προετοιμαστεί για τους επόμενους μήνες ώστε να αποτρέψει νέες αναζωπυρώσεις του ιού και να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους.

«Οι εμβολιασμοί και η φυσική ανοσία μας έδωσαν ένα παράθυρο ευκαιρίας. Πρέπει να προετοιμαστούμε για το φθινόπωρο και τον χειμώνα και να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες», πρόσθεσε η κ. Κυριακίδου.

Η Επίτροπος υπενθύμισε πως αν και το πιο αποτελεσματικό εργαλείο κατά της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός, πάνω από 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι παραμένουν μη εμβολιασμένοι ή δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα.

Όπως είπε, θα πρέπει οι εμβολιαστικές εκστρατείες να συνεχιστούν, αλλά και να γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα αίτια της διστακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό με ειδικά προσαρμοσμένες προσεγγίσεις σε επίπεδο κοινότητας.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Κοινοβουλίου, η ειδική επιτροπή έχει θητεία δώδεκα μηνών ώστε να συντάξει την έκθεση με τις συστάσεις, εκτός και αν η Ολομέλεια αποφασίσει την παράταση της.

Η ειδική επιτροπή θα εξετάσει την ευρωπαϊκή αντίδραση στην πανδημία στους τομείς της υγείας, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς και των παγκόσμιων σχέσεων της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κοινοβουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ